| | | |

Пеканов с бесен хейт: Кабинетът “Денков – Габриел” постъпи нечестно. Президентът Радев и канцлерът Карл Нехамер са измислили идеята…

Второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) няма да бъде пълно.

Това заяви po БНР Атанас Пеканов, вицепремиер по управление на европейските въпроси в служебните правителства в периода 2021 – 2023 г.

Причината според него за това е, че голяма част от законите са били приети по начин, който не отговаря на изискванията на ЕК.

По отношение на европейското финансиране сегашното правителство се проваля, убеден е Пеканов.

Той коментира и шансовете на България да влезе в еврозоната през 2025 г.

“Над това, което смятаме за оптимално, са бюджетните дефицити за следващите 3 години. Дефицитите помпат инфлацията”, обясни Пеканов

“Разликата между инфлацията в еврозоната и при нас продължава да бъде много голяма и това означава, че не отговаряме на един от важните критерии, за да влезем в еврозоната”, обясни Пеканов.

По отношение на влизането на България в Шенген по въздух и море той заяви: “Това е частичен напредък”.

“България настояваше да има яснота при кои условия веднага влизаме, няма пак да ги питаме. Сега ще трябва пак да ги питаме. …

Той обаче не приема за правдоподобни изказванията, че сме пълноправен член на Шенген, когато не можем да влезем по сухопътни граници.

“Няма как да кажем, че това е страхотен успех, защото най-важното нещо не го взехме. Срещу това взехме допълнителни условия и всичко остава за някакъв бъдещ момент”, посочи Пеканов.

Според него може да останем още безкрайно много време без да влезем по сухопътни граници, защото няма нищо ясно разписано.

Може да останем още безкрайно много време, без да влезем по сухопътни граници, защото няма нищо ясно разписано кога ще влезем”, уточни той и допълни, че

тези решения са политически и “там, където не се е случила достатъчно работата през годините, е най-вече в семейството на ЕНП – там продължаваме да имаме държавни глави, които ни спират”.

По думите му кабинетът “Денков – Габриел” е постъпило нечестно, като е казало, че за месеците, в които то управлява България, е направило всичко, за да се случи този напредък:

“Това не е вярно, защото и служебните правителства направихме много. Само аз, докато бях вицепремиер, съм се срещал с австрийския канцлер Нехамер повече пъти, отколкото настоящият министър-председател Николай Денков”.

Според Пеканов президентът Румен Радев и канцлерът Карл Нехамер са “измислили идеята и са настоявали пред Европейската комисия България да получи повече средства за охрана на границата”:

“Знаете, че дълги години ЕК не искаше да дава пари за такива неща, защото имаше съображения да не превърнем Европа в крепост. Обаче накрая се оказва, че страните в центъра се опитват ние да служим като такава стена. Най-накрая ЕК се съгласи да даде пари за това. Това са неща, които се случиха по време на служебния кабинет.

Ангажиментът от Марк Рюте да падне ветото на Нидерландия, когато падне Механизмът за наблюдение на България, също дойде по време на служебните кабинети”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts