| | | |

Денков брани Тагарев: Атаката е политическа, няма общо с поканите

Човекът от Министерството на отбраната, който е направил грешка, си призна грешката и подаде оставка. Не е работа на министър Тагарев да изпраща покани.

Политическата атака срещу министър Тагарев няма нищо общо с конкретната грешка, която е направил експертът от министерството във връзка с казуса за поканите към депутати на традиционния водосвет на бойните знамена на Богоявление.

Това подчерта пред журналисти премиерът Николай Денков.

“Министърът на транспорта също често е критикуван. Проверил съм му работата и се справя добре със задачите си”, каза премиерът.

Опити за политически атаки винаги ще има. Жалко е, когато целият разговор в даден сектор се концентрира върху скандалите“, отбеляза той.

„Виждаме атаки по отношение на министрите, министърът на спорта често е атакуван.

Атаки ще има, важно е да гледаме всеки какво е свършил по същество и чак тогава да започваме разговора кой не се е справил и кой се е справил със задачите си“, подчерта той.

На Богоявление – 6 януари, се проведе водосвет, организиран от Министерството на отбраната, като много от народните представители не получиха официални покани за събитието.

Това предизвика остра реакция първо от страна на председателя на Народното събрание – Росен Желязков, а след това и на други видни политически лидери.

Денков посети държавната болница „Д-р Стамен Илиев“ в Монтана и обеща подкрепа за децата и учениците.

Министър-председателят разгледа отделенията по акушерство и гинекология и по неонатология, видя първото бебе в града за годината Александра и заяви, че правителството ще продължи целенасочената си подкрепа за бебетата и децата.

“Вече започнахме с безплатните детски ясли и градини в бюджетите за 2023-та и 2024 г., през следващите години тази политика ще се налага и ще отделяме все повече средства за децата и учениците, което е особено нужно за Северозападна България”, каза премиерът.

Денков съобщи, че болницата в Монтана е получила 160 хил. лева за подготовка за изграждане на хеликоптерна площадка за транспортиране на тежко болни. По думите му в следващите месеци, до една година, площадката трябва да бъде изградена.

“В страната са обособени шест бази за хеликоптери, от които на всяко едно място, на което стане катастрофа или друго бедствие, ще може да пристигне хеликоптер, да вземе ранените и да ги транспортират до най-близката болница”, допълни премиерът.

Министър-председателят Николай Денков не е склонен да се променя по някакъв начин договорката за подкрепа на управлението.

Промени в кабинета ще се правят при съгласие между него и Мария Габриел, уточни думите на Атанас Атанасов от тази сутрин, че Мария Габриел посочва имената на министрите.

“Това е договорката, а ако някой иска да прави промени, това трябва да се обсъди. В този процес е нормално да участват и лидерите, които са в Народното събрание”, обясни Николай Денков.

На втори въпрос дали все пак е възможно такива промени да бъдат направени, Денков отговори: Не, няма.

“Смяната на министрите ще става, само ако двамата с Габриел сме съгласни, че не се справят добре с работата си” това коментира Денков относно това дали ще има смяна на министри при предстоящата през март ротация.

Денков коментира и факта, че президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за промените в основния закон.

„Той е заинтересована страна и очевидно има проблем в това отношение, защото се ограничават негови права, с които беше злоупотребено през последните две години”, смята Денков.

Премиерът Николай Денков е получил сигнали от областни структури на партията за оказван неправомерен натиск върху участвали в изборите от страна на местни велможи. Освен от Монтана, такива сигнали имало от Вършец, Лом и други места.

Този тип поведение няма да бъде толерирано и ще бъде издигнато като проблем на политическо ниво, обеща акад. Денков.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts