| | | |

Богданов: Държавната консолидационна компания ще бъде преструктурирана или закрита

Съдбата на държавните предприятия ще бъде фокус на Министерство на икономиката, като ще се мине през преструктуриране, а може би и закриване на ДКК.

Това заяви икономическият министър Богдан Богданов на брифинг в министерството.

“Обмисляме възможностите за текущата ситуация, така че да не рискуваме хората да загубят работните си места.

Целта ни е да фокусираме държавните предприятия от ДКК в четири направления – чисти технологии и кръгова икономика, отбранителна и аерокосмическа технология, хранителни и биотехнологии, критични минерали, метали и суровини”, каза икономическият министър, според който в момента има генерирани щети за над 700 млн. лева в резултат на превъзлагане.

Ще се намалят и членовете на бордовете на тези дружества – от 70 на 20 души.

Той отчете и рекорден ръст от близо 7 млрд. лева чуждестранните инвеситии у нас за първите 10 месеца на 2023 година.

Oсновният профил на компаниите, които инвестират в момента, са в производствената промишленост.

Имало и сериозен интерес на компании към автомобилната индустрия, както и към изграждане у нас на ИТ хъб-ове, особено около софтуер за автомобилната индустрия.

Обявено е и ново инвестиционно намерение от над 1,1 млрд. евро, което се планува да се осъществи в Пловдив, Стара Загора и Бургас.

Работи се и върху такова за над 600 млн. евро, насочено отново към автомобилната индустрия, което се очаква да бъде обявено до края на март месец.

Богданов очерта приоритетите пред министерството за 2024 година – икономическото и индустриалното сътрудничество на България, прозрачното и ефективно управление на държавните предприятия и пресичане на всякакви корупционни практики и българските потребители.

Един от основните ни задачи, по които ще продължим работа, е членството на България в Шенген и еврозоната, подчерта Богданов.

По отношение на еврозоната има два аспекта – потребителите и как бизнесът да премине към използване на единната европейска валута. Активните действия за еврозоната и Шенген през тази година са да разширим кампанията, не само от държавните институции, но и с бизнеса.

До края на март очакваме на посещение у нас да пристигне австрийския министър на икономиката.

Богданов обяви, че се работи и върху няколко инструмента, които да подпомогнат бизнеса, като целта е съкращаване на инвестиционния процес и достъп до информация и ресурси, за да се намали възможността инвеститорите да бъдат повлияни от неефективност на държавната администрация.

Един от инструментите е изграждането на единен инвестиониционен портал, който да обедини бизнеса и всички държавни институции, както и да улесни комуникацията с инвеститорите. Очакваме подкрепа от ЕК за него.

“Основни пазари за България, като Германия, Австрия влязоха в рецесия“, даде пример Богданов и подчерта, че фокус е навлизането на повече пазари.

Приоритет за следващата година са Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет, Витнам, Република Корея и Япония. Oт министерството смятат да проведат 6 междуправителствени срещи.

Един от рисковете пред бизнеса остава кадровия проблем, посочи още той. По думите му се работи за облекчаване на режима, при който граждани от трети страни могат да работят у нас, ще имало и законодателни промени в тази посока след март месец.

Богданов припомни и че са възстановени 45 млн. лева за нереализирания правителствен комплекс, заедно с други суми ресурсът в ДКК надвишава 90 млн., който ще бъдат използвани, за да се погасят задълженята към ББР.

Кампанията “Достъпно е вас” дала много добри резултати, тя стартира ноември месец миналата година.

Обектите вече са над 500, имало много участници в малките населени места, малки вериги се включили също.

“Работим над раширяване на самата платформа, както и портфолиото от участници с нехранителни вериги и аптеки. Инициативата ще прерасне в основен инструмент за прехода от лева в евро, с цел повишаване информираността на българските потребители”, обясни министърът.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts