| | | |

Рокади и драми в НС: Ген. Наско се цели в стола на Росен Желязков, Никола Минчев не отстъпва. Бойко праща Деси Атанасова в…

Шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова може да изкачи още едно стъпало в екстремната си кариера – Бойко Борисов обмислял юристката да отиде в Конституционния съд.

Ген. Атанас Атанасов пък, който окончателно е отказал 9-годишния пост, по-скоро имал мерак за мястото на Росен Желязков като шеф на парламента. Така най-вероятно, Борислав Белазелков, който е вторият в парламентарната квота в КС ще бъде кандидатът на ПП-ДБ.

Запознати твърдят, че такива договорки за рокади вече има вътре в сглобката, преди ротацията през март.

Остава обаче висящ въпросът ако Атанасова стане конституционен съдия, кой ще оглави групата на ГЕРБ в парламента.

Въпреки, че от ДБ твърдят, че никакви кадрови договорки и разговори няма, вещи твърдят, че Кирил Петков и Атанас Атанасов са водили разговор на 4 очи. Така се е завъртяло името на лидера на ДСБ за поста на Росен Желязков.

Вътрешнопартийните мълви гласят, че Петков и Христо Иванов са съгласни 64-годишният им колега Атанасов да седне на най-важния пост в държавата, а не 36-годишният Никола Минчев, каквато е била първоначалната уговорка, пише “24 часа”.

Меракът на генерала за първия пост в парламента обаче провокира конфликт с настоящия зам.-председател на парламента Никола Минчев, който се спряга отдавна за мястото на Желязков.

Твърди се, че генералът вече е провел личен разговор с младия юрист, в който станало дума, че първият пост в Народното събрание ще увенчае политическата му кариера в пенсионната възраст. Отдавна се говори, че ген. Атанасов иска да се пенсионира като шеф на НС.

Изненадващо Минчев е настоял казусът да се реши чрез гласуване в групата на ПП-ДБ. Всъщност решение именно Минчев да смени Желязков никога не е вземано и разписвано официално, твърдят ДБ.

Останала подобна презумпция, тъй като най-младият в историята ни парламентарен шеф Никола Минчев бе издигнат за председател при свикването на 49-ия парламент, а сега е заместник на Желязков от квотата на мандатоносителя. И внушителна част от парламентарната група на “Промяната” била убедена, че не е джентълменско да го спъват в кариерата му.

Дори майка му – известният адвокат и специалист по капиталови пазари Весела Минчева, също е споделила семейното огорчение от това.

Тя бе един от стълбовете в “Гугински, Джингов, Величков и Кючуков” – кантората, в която отива да събира опит преди 10 г. отличникът от правния факултет на СУ, откъдето той влезе в политиката.

Не са публични и ясни мотивите на Кирил Петков, който преди месец е дал съгласие Атанасов да заеме председателския пост.

Флагманът на конституционните реформи Христо Иванов обаче държи на тезата, че политическите лидери не трябва да влизат в съдебната система. Затова и приветствал решението на ген. Атанасов да не приема офертата за КС. Същата позиция зае и Лена Бориславова.

С подобна позиция тя допълнително наля масло в огъня на своите, които в последните месеци регистрирали напрежение между двамата млади юристи, чиято политическа кариера започва заедно от кантората на “Гугински, Джингов, Величков и Кючуков”.

В градската десница твърдят, че Атанасов готви за свой приемник депутата Йордан Иванов, настоящ зам.-председател. Едва на 30 г. – през 2016 г., той става шеф на партията в Пловдив и влиза в националното ръководство. Все още обаче в ДСБ са убедени, че той не е готов и за първия пост в партията.

Така в крайна сметка изборът за конституционен съдия паднал върху Борислав Белазелков – преподавател, уважаван специалист по търговско право, бивш член на Върховния касационен съд, пенсиониран оттам с почести през май 2021 г.

Тогава от ВСС дори го предложиха за орден “Стара планина” за изключителни заслуги към съдебната власт.

Още не е ясно кой ще поеме групата на ГЕРБ, ако Десислава Атанасова влезе в КС. Тя отговаря на условията за 15 години юридически стаж, брои се този ѝ като юрисконсулт преди депутатството. Освен това е вписана в русенската адвокатска колегия от 2011 г.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts