| | | |

Мика Зайкова нахока харвардците: Хората са изправени пред мизерията

В България има жестоко неравенство в момента. По данни на БНБ 84% от спестяванията в банките принадлежат на 1% от населението. 60% от българите нямат никакви спестявания.

Това каза икономическият експерт Мика Зайкова по БТВ.

“В момент на повишаване на цените и висока инфлация – очаква се тази година да е 20%, хората без спестявания могат единствено да намалят харчовете”, коментира тя.

“Истината е, че правителството на Петков остави пълен хаос. Имаме декларирани данъци и платени. Истината е, че в бюджета няма пари, с които правителството да помогне.”, категорична е Зайкова.

“В началото на годината човек е можел да се издържа 1216. След чутовната инфлацията обаче са му необходими 1525 лева. 80% от българите живеят под прага на издръжката.”, обобщи тя.

Според Зайкова правителството на Кирил Петков е оставило хаос не само в енергетиката, но и във финансите.

По думите ѝ държавата не може да помогне на най-бедните, защото приходите от данъци за последното тримесечие са три пъти по-ниски от тези за първото.

Тя обяви още, че издръжката на тричленно семейство с едно дете вече е над 2700 лв., а средната заплата у нас чисто е 1500 лв.

Това означава, че при двама работещи родители със средна заплата доходите едва ще покриват режийните, храната и транспорта на домакинството.

“При очаквания шок с тока, парното и газа през зимата, заплатите изобщо няма да стигат за издръжка. Хората, които са на минимална заплата, са реално изправени пред мизерия”, предупреди икономическият експерт.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts