| | | |

Тъжна вест: Почина германската футболна легенда Франц Бекенбауер

На 78-годишна възраст почина легендарният бивш германски футболист и треньор Франц Бекенбауер.

Новината бе потвърдена от неговото семейство.

През последните години здравето му бе силно разклатено и имаше проблеми със сърцето, като близките му твърдяха, че той е приел много тежко обвиненията за участие в манипулации по избора на Германия за домакин на Мондиал 2006.

Бекенбауер бе един от тримата, които са ставали световни шампиони и като футболисти (през 1974 г.), и като тренори (през 1990 г.).

В момента има само един жив човек с подобно постижение – селекционерът на Франция Дидие Дешан, след като в събота почина бразилецът Марио Загало.

“Кайзер Франц”, както бе известен в Германия, рядко се появаваше публично в последните години, а при една от редките си срещи с медиите заяви, че е загубил зрението на едното си око.

Като футболист той става 4 пъти шампион на Германия с “Байерн”, както и веднъж с “Хамбургер”. С баварците печели и три пъти КЕШ (б.ред. – турнирът, предшествал Шампионската лига).

С националния тим на Германия има и европейска титла от 1972 г. Двукратен носител е на “Златната топка” (1972, 1976) Като треньор печели първенството на Франция с “Олимпик” (Марсилия) през 1991 г. и Бундеслигата с “Байерн” през 1994 г.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts