| | | |

The Wall Street Journal: Путин праща ядрени оръжия в Беларус в опит да сплаши НАТО

Докато администрацията на американския президент Джо Байдън се тревожи за това как Русия и Иран ще реагират на предполагаема ескалация напрежението от страна на САЩ, лошите играчи в света продължават да нагнетяват обстановката

Това коментира The Wall Street Journal, цитиран от “Фокус”.

Русия вече е завършила разполагането на тактически ядрени оръжия в Беларус, обяви президентът Александър Лукашенко в края на миналия месец.

Американските служители премълчават данните относно трансфера и е възможно Лукашенко да блъфира.

Но съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан предупреди миналия юни, че Путин е започнал “да предприема стъпки за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус“.

През юли американското разузнаване увери, че “няма причина за съмнение” в твърденията на Владимир Путин за изпращане на ядрени оръжия в Беларус.

Малко след като Русия започна войната в Украйна, Беларус измени член 18 от Конституцията си, за да премахне ангажимента си да остане свободна от ядрени оръжия държава.

От Минск обявиха също, че Русия е обучила своите войници за използване на тактически ядрени оръжия.

А през лятото Лукашенко заяви, че ядрените трансфери са започнали и самолетите от ВВС на страната вече са оборудвани за оръжия с ядрени бойни глави.

Федерацията на американските учени анализира разузнавателна информация с отворен код, включително видео от Министерството на отбраната на Беларус, и заключи, че

“въздушната база Лида – разположена само на 40 километра от литовската граница и единственото крило на беларуските военновъздушни сили, оборудвано със самолети Су-25 — е най-вероятният кандидат за новата мисия на Беларус за “споделяне на ядрени оръжия“ с Русия.

Съобщението на Лукашенко идва в момент, в който Русия засилва заплахите си срещу Запада.

Путин наскоро предупреди, че “ще има проблеми” с Финландия, след като НАТО “привлече“ Хелзинки в редиците си. Това следва на фона на опитите на Русия да използва миграцията на финландската граница като оръжие.

През ноември заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев обяви Полша за “враг”, който в крайна сметка може да загуби държавността си.

Русия продължава да извършва атаки в Украйна, които са безразсъдно близо до територията на НАТО, отбелязва The Wall Street Journal.

Сега Москва напредва във военната интеграция с Минск. Русия е разположила там ракети “земя-въздух” С-400 и “Искандер“. Провокативният ядрен ход на Путин в Беларус е напомняне за това какво е заложено на карта в Украйна.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Интернет

Similar Posts