| | | | |

Проф. Близнашки хвърли бомба: Крум Зарков работи отблизо с “Демократична България”, много са близки с Христо Иванов. По-добре да бяха…

“Резон в мотивите на Радев има, но президентът не е публиката, с оглед на материята, която е подбрал, за да я оспори в Конституционния съд. Това е на път да превърне трагедията на конституционната реформа в трагикомедия.

Отсъства централната тема – съдебната власт и най-вече онова, което направиха с Висшия съдебен съвет. Разфасоваха го на три органа, това е изцяло противоконституционно, откъдето и да се погледне”

Това каза преподавателят по конституционно право проф. Георги Близнашки в студиото на “Денят ON AIR”.

снимка: Архив

По думите му никъде в Европа няма подобно нещо.

“Съветникът на президента – Крум Зарков, работи отблизо с “Демократична България”, те са много близки с Христо Иванов, една и съща ехидна усмивка озарява техните физиономии.

Те смятат, че са надхитрили всички. Дори видяхте, че Съюзът на съдиите, който трябва да бъде основният герб на промяната, се противопостави на разделянето на ВСС.

Ако Румен Радев беше истински президент, той щеше да започне своите възражения именно от Висшия съдебен съвет”, допълни проф. Близнашки в ефира на Bulgaria ON AIR

Той е на мнение, че държавният глава не може да бъде пазител на Конституцията.

“Президентът не може да бъде коректив на управлението. През цялото време Радев говори като един евентуален лидер на опозицията.

Това не е негова работа, по дефиниция той трябва да бъде арбитър на управлението и оттук пазител на Конституцията”, категоричен е преподавателят по конституционно право.

Проф. Близнашки поясни, че двойното гражданство за депутати и министри по принцип се допуска само и единствено по изключение:

“Има международна конвенция за избягване на двойното гражданство. Всяка държава, която приема нови граждани, изисква от тях да се откажат от старото си гражданство, за да получат новото. Двойно гражданство не се придобива просто ей така”.

Той смята, че това се прави под чужда диктовка.

“Промените за служебния кабинет са изцяло “анти-Радев” заради поредицата от служебни правителства, които наблюдавахме, на него много му хареса. Там той вкара своите приятели.

По-добре да бяха подложили Радев на импийчмънт, защото той постоянно нарушава Конституцията“, подчерта проф. Георги Близнашки, като добави, че изоставаме изключително много в правната сфера.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts