| | | |

Нов скандал – Тошко пак се скара с Цветанка Ризова! Тя: Радев ли браниш? Той: Кирил и Асен трябва да целуват обувките на Радев

“Нищо не ни харесва в конституционните промени. Нито едно от предложените неща не е полезно и добре обмислено, някои от тях дори са противоконституционни. Утре ще внесем мотивите.

Това каза зам.-председателят на “Има такъв народ” Тошко Йорданов в ефира на bTV, коментирайки атаката на опозицията срещу реформите в Конституцията.

“Има голям риск да се окажем с два парламента едновременно. Може да се окаже, че има ново НС, а старото продължава да работи, което е тотална недомислица.

Начинът, по който се избират служебните правителства, орязвайки правомощията на една друга институция. Смисълът на досегашната Конституция бе да има контрол на властите.

С промените се позволява на един парламент , който вече е непригоден и хората са го свалили, същия парламент и същото правителство да продължат да управляват.

На президента се предлага списък от хора, а те са всичките политически избрани”, обясни още мотивите Йорданов.

“Ако всяко едно от тези лица откаже, което не е невъзможно, не е разписано какво се прави – остава кабинета в оставка да управлява”, подчерта той.

Тук водещата Цветанка Ризова се опита да го опонира с твърдението, че един от въпросните хора задължително трябва да си изпълни задълженията като служебен премиер.

Тошко Йорданов обаче повиши тон в отговор и веднага я скастри като каза:

“Да ги караме ли поред. Всичките са избрани от парламента. И председателя на НС може да бъде и председател и премиер и в същото време парламентът да го контролира и го е избрало мнозинството, което е свалено. Това е отвратително, това няма нищо общо с демокрацията”.

Той бе категоричен, че това не е нищо друго, освен жажда за власт.

“Желанието на едни хора да останат на власт, ако бъдат свалени. Ако паднат, опит те да си организират изборите. Помните ли как казаха, че искат да организират избори с тяхното МВР.

Сегашната сглобка си гарантира, че ако бъде свалена предсрочно, да прави следващите избори сами със себе си. Това не е демократично. В този проект за Конституция няма нищо полезно вътре и ще видим какво ще направи Конституционния съд”, каза още Йорданов.

Ние с президента сме различни институции, президента има едни мотиви, ние имаме други, обясни Йорданов защо две отделни институции атакуват конституционните промени.

Ризова подразни Йорданов с въпроса – Той кого защитава – родината или президента Радев?

“Какво общо има президента тук. Говорим за президентската институция. Всеки един президент е поставен в ситуацията на обслужващ персонал и да не може да контролира законодателната власт.

Ние сме последователни за разлика от тях, които го избраха и се скараха.

Кирил и Асен трябва да целуват на Радев обувките защото те са властта благодарение на него. Това политическо лицемерие идва малко в повече”, ядоса се още повече Йорданов.

След това зам.-председателят на ИТН обвини водещата в неправилни въпроси и опит за внушаване на инсинуации, след като бе попитан защо се ползва от подкрепата на “Възраждане” за атака по реформите.

“Темата за разговор е, че промените в Конституцията не са подкрепени нито от една част от опозицията и професионална организация.

Ние сме в опозиция с Възраждане и БСП в парламента. За да атакуваме нещо в КС и трябват 48 подписа,. Ние с възраждане имаме 48 подписа.

Блокирахме парламента, колкото можахме в знак на протест. Оттук нататък не дали Възраждане, БСП или някоя друга партия. В парламента разполагаме в момента с тези партии. За да се спази закона се събират необходимите подписи.

БСП не за изявили желание да участват. Когато се опитахме да блокираме заседанията, те се държаха шизофренично. Имат странно поведение”, каза Йорданов.

“В крайна сметка няма да ходим да ги молим. Ние и на Възраждане не сме предлагали. Важно е, че се спазва законовата процедура. Юристите заедно работят по мотивите. В крайна сметка топката е в КС”, заключи той.

Йорданов коментира и предстоящите преговори за новите състави на регулаторните органи у нас.

Той заяви, почват преговори в мнозинството и отбеляза, че в тях трябва да има и представители на опозицията.

“Познавайки манталитета на Кирил Петков в регулаторните органи няма да има представители на опозицията, подчерта той. Ако имат мозък и малко чувство за демокрация, няма да действат брутално, а ще водят разговори – в името на българското общество, защото то така ще бъде по-пълни представено”, каза Йорданов.

Зам.-председателят на ИТН отбеляза, че съставът на регулаторите, ако се налага, може да бъде сменен при едни нови избори от едно ново мнозинство.

“След едни избори може да има ново мнозинство. Може да има друга партия. За пророческите дарби – към Настимир Ананиев”, добави той.

Йорданов бе категоричен, че властта лъже за Шенген.

“Слушам какво говори Денков и почва да ми се гади от откровените лъжи. Да се изправиш така и директно и брутално да лъжеш вече на мен ми идва малко повече. Лъжата е къде ли не”, каза той.

След това той се аргументира на базата на документи. Йорданов показа питане на депутат от австрийския парламент до вътрешния министър на Австрия от началото на 2023 година.

снимка: Кадър

Питането е за броя процедури за депортиране по Дъблинското споразумение. В него броя на молбите за всяка една държава гласи, че Виена е подала молби за връщането на 9196 мигранти към България.

Официалният отговор гласи още, че сме одобрили 6619.

“Това е признато за 2022 година. Оттук какво следва?”, попита Йорданов.

По думите му в края на декември подписваме анекс с Австрия, който влиза в решение на ЕС, в който има един пасаж, който гласи следното:

“България се ангажира за бързо и старателно прилагане на дъблинското законодателство чрез незабавно връщане на всички лица търсещи убежище, за които отговарят България и Румъния … без никакви ограничения…

особено по отношение на броя на хората, които трябва да бъдат върнати в рамките на един месец, чрез връщане на лица с международна закрила в България и Румъния, и чрез гарантиране на бързи, максимум на 3 дни, отговори за връщане, приемане и поемане на отговорност.

В момента това е особено важно по отношение на сирийски и афганистанските граждани, търсещи убежище”.

За финал се казва, че разговорите за влизане на България в Шенген по суша ще се отворят след 2024 година, ако България стриктно изпълнява поетите в анекса задължения.

По-различното е, че до сега никой не ги е спазвал, а сега ние поемаме ангажимент едностранно да ги спазваме към Австрия.

По лошото е, че това нещо по този начин вече влиза в решение на ЕС и вече всяка една държава може да предяви такива претенции към нашата държава, подчерта Йорданов.

Йорданов изнесе и статистика, че за периода от 2019 до 2022 година през нас официално са минали около 30 000 мигранти, които могат да ни бъдат върнати.

По думите му в Австрия предстоят избори и там проблемът с мигрантите трябва да бъде решен, затова всеки един автобус с бежанци, тръгнал към България, ще бъде специално сочен с пръст.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts