| | | | | |

Министърът на спорта: Шахматната общност носи цялата вина, че Нургюл….

“Всеки опит спортът да бъде политизиран не е правилен, той винаги е обречен на неуспех”.

Това заяви пред БНР министърът на младежта и спорта Димитър Илиев.

“Намесата на самата политика в спорта винаги води до изкривяване и до лобизъм, който в крайна сметка удря пряко върху спортистите и треньорите, върху качеството на самия спорт.

Спортът се прави от хора, които са съмишленици, които имат еднакви интереси и идеи и те трябва да бъдат оставени да си развиват своите идеи и да развиват своите качества без такова вмешателство”, изказа мнението си той.

В интервю за предаването “Преди всички” министърът съобщи, че във вторник има среща с Нургюл Салимова.

“Тя върна надеждата на българските шахматисти за това, че можем да бъдем номер едно в света”, подчерта министърът.

“Винаги, когато има такива конфликти, сметката плащат спортистите. Изцяло вината за това, че Нургюл не беше финансирана от Министерството на младежта и спорта, е върху шахматната общност”, категоричен бе Димитър Илиев.

“Това, което искат от Международната федерация по шах от мен, е абсолютно в противоречие с българското законодателство.

Аз нямам право да се включвам пряко в работата и дейността на независими организации, каквито са българските федерации. Това, което трябва да се направи, не само в шаха, е самата общност да се съберат, да седнат на една маса, да се разберат, да намерят решение и да се отпуши тази спънка.

Аз съм готов да седна и да изслушам всеки, всичко, което е в моите правомощия да направя – за съжаление обаче се оказва, че те не са толкова големи.

Оказа се, че законът е така направен, че министерството няма преки възможности да се намесва в работата. Когато има такива спорове, то не може да взима страна.

Единственият, който може да взима страна и да определя кой е правият и кой не, е българският съд. В такива случаи обаче се започват едни дела, с години се влачат. Такава е ситуацията от години не само с шаха, но и с много други федерации”.

Министрът се обърна към хората от спорта:

“Недейте да влизате в междуличностни конфликти! Недейте да мерите егото си кой е по-голяма работа! Важно е да знаем, че никой не е по-голям от спорта.

Трябва да се намери обединение и да се работи в името на това България да печели състезания, медали, да имаме развитие. Иначе ние спъваме работата и започваме да буксуваме на едно място и да вървим от дело в дело”.

Можем да следим дейността на федерацията, да проверяваме дали изпълнява поетите ангажименти, дали не извършва някакви нарушения и на база на това, ако има такива нарушения, да се мисли за отнемане на лиценз, коментира министър Илиев.

По думите му са направени проверки. От тях е станало ясно, че конкурсът е проведен без проблеми и законосъобразно.

Той заяви, че ще направят усилия да наградят Нургюл и да я стимулират.

Министърът съобщи, че има случай, който много прилича на този с шахматната общност – той е при спортните танци.

Илиев подчерта, че и в случая с БФС министерството не може и няма да взима страна. “Това е дейност, в която не трябва да има скрито – покрито, всичко трябва да бъде показано”, каза той.

Все пак той подчерта, че не всичко е толкова черно: “Има страхотни федерации, които работят много добре и развиват своите таланти”.

Според него проблемът е, че фокусът се прехвърля върху скандалите, а не върху спортните резултати и изявите на спортистите.

“Ако искаме да бъдем здрава нация, трябва да се занимаваме със спорт”, категоричен е той.

Димитър Илиев заяви, че не е мислил за оставка:

“Ако сега подам оставка, това ще е предателство към спортната общност. Но ако тя ми я поиска, бъдете сигурни, че на момента ще бъде подадена. Не е самоцел министерският пост за мен”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts