| | |

Тошко Йорданов: Те опорочиха цялата промяна! Сглобката ще пласира…

ИТН и “Възраждане“ внесоха обща жалба в Конституционния съд заради приетите от парламента промени в основния закон. Те обжалват всички 23 параграфа.

“Преценихме да атакуваме всички предложения, които бяха приети. Много от нещата са от компетенцията на Велико народно събрание. Те опорочиха цялата промяна, приемайки правила, които са в нарушение на процедурата. Смъкнаха бройката гласове от 180 на 160”

Товаa обясни по БНР Тошко Йорданов, председател на парламентарната група на ИТН.

Той няма обяснение защо БСП не са се включили в тяхната жалба:

“БСП твърдяха, че са против, но ги нямаше по време на целия процес. Няма да ходим да ги молим. Това е тяхно решение”.

Йорданов коментира възможността да се стигне до конституционна криза, защото дори Конституционният съд да обяви някои от измененията за противоконституционни, не се връща старото положение.

“Проблемът няма да е в нас, а “в тези, които тръгнаха с мръсните си ръчички да пипат Конституцията по този начин“. Знаеха, че правят неща, които са незаконни и противоконституционни.

Законът, правото и моралът изискват тези т.нар. поправки да отпаднат и след това ще оправяме кашата, която забъркаха”.

Той се опасява, че няма да бъде проявена безпристрастност при разглеждане на жалбата им, ако това се случи след като встъпят в длъжност двамата нови конституционни съдии от парламентарната квота.

За такива бяха номинирани Десислава Атанасова от ГЕРБ и Борислав Белазелков, който бе посочен от “Продължаваме промяната – Демократична България”.

Сглобката ще пласира тези, които прецени. Толкова ярко политически оцветен избор на конституционни съдии не е имало досега. Това не е демократично. Там няма да има безпристрастност. Не е правилно да се издигат политически лица.

Госпожа Атанасова гласува за тези промени като политик и депутат. Не мисля, че ще претърпи някакъв морален катарзис и в Конституционния съд ще започне да защитава закона, а не политическата партия, която я е издигнала”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts