| | | |

Янаки Стоилов се изребчи на Борисов: Разликата между мен и Десислава Атанасова е като между “бразилския и шуменския Деко”

Конституционният съдия Янаки Стоилов отговори задочно на Бойко Борисов, който вчера обяви, че издигнатата от ГЕРБ Десислава Атанасова за член на КС ще се справи по-добре от Стоилов.

“Съществуват няколко прилики с Десислава Атанасова, но има и разлики между мен и г-жа Десислава Атанасова.

Г-н Борисов за пореден път като че ли развеселява, но и дразни част от публиката като се опитва да прави сравнение в професионални качества, които той едва ли може да прецени.

Затова няма да влизам в същата роля на специалист по всичко и да кажа кой е по-добър полицай или пожарникар.

В близкото минало имаше един бразилски футболист Деко. В Шумен имаше мъж, на когото викаха Българския Деко. Има известна разлика, нали?”, коментира Янаки Стоилов пред бТВ.

КС трябва да се попълни с двама членове от парламентарната квота. “Продължаваме промяната-Демократична България” вече издигнаха Борислав Белазелков и заедно с Десислава Атанасова те вероятно ще са новите конституционни съдии.

“Проблемът с това, че липсват двама от членовете на Конституционния съд поради изтекъл мандат, е конституционен.

За първи път от създаването си такъв орган у нас работи с намален състав. Справихме се и делата се разглеждаха ритмично.

Сега, когато се направиха промени в Конституцията, е твърде вероятно да се увеличат делата и затова по организационни причини е желателно местата да бъдат запълнени”, обясни Янаки Стоилов.

По думите на бившия правосъден министър в два от служебните кабинети на президента Румен Радев е радостно, че е бил използван като стандарт за преценяване на кандидати.

Той напомни, че е бил във Великото Народно събрание – един от двамата мажоритарно избрани социалисти в страната, когато избирателната активност е била 90%.

“Партиите печелеха и губеха изборите с милиони гласове тогава. През 1994 г. като зам.-председател на социалистическата партия отказах да съм депутат, а в последствие и министър на правосъдието.

По стечение на обстоятелствата виждате, че 2021 г. бяха министър на правосъдието в кабинета на президента Радев. Това са обстоятелствата, които изискват натрупването на разнообразен опит”, посочи Стоилов с намек за професионалния опит на кандидатите.

И не остави никакво съмнение защо го казва – КС е особен съд, “няма проблем в съда да влязат политически фигури, но идва въпросът какви позиции са отстоявали те”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts