| | | |

Експерт каза къде е най-известен министър Тагарев

Министър Тодор Тагарев е фигура, която много се отличава от правителството – той е най-известен в НАТО заради личните си качества.

Разбира се, това го прави много атакуван. Според американски източници посещението му е едно от най-качествените на министър на отбраната от Източна Европа в САЩ. Той символизира посоката на България към НАТО.

снимка: Нова

Това заяви пред Нова телевизия Свилен Спасов, издател на поредицата „Власт и отговорност”.

“Немалко български офицери преминават обучения зад океана, оказва се, че сме доста добре подготвени.

Уважението към българската армия в САЩ е много сериозно, особено заради помощта към Украйна. А също и защото военно-промишленият ни комплекс е съхранил своите способности”, коментира той.

По думите му се разглеждат варианти за укрепване на Източния фланг на НАТО, но нов чуждестранен контингент у нас е малко вероятен.

“Тези въпроси се разглеждат през НС и военното министерство. Нашите възможности са по-скоро в сферата на мунициите. Вероятно ще придобием 3D радари за по-ефективен контрол над Черно море”, посочи Спасов.

Според него президентските избори в САЩ ще са интересни, защото се допуска възможността Тръмп да победи с малка преднина.

“Други проучвания показват, че Ники Хейли също би могла да победи Байдън. За нас това би бил добър вариант”, смята той.

Относно кризата в Червено море Спасов посочи, че тя влияе на 15-20% от морския трафик в света.

“Около 40% от доставките на петрол и газ минават оттук, обикалянето покрай ЮАР е около 10 дни повече или 3000 км. Иран иска да овладее Червено море чрез хусите.

Друга причина за създаване на криза, за да се вдигне цената на петрола, а Русия има голяма нужда от пари”, отбеляза Спасов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts