| | | |

Имотите на Даниел Лорер и Асен Василев. Въпроси без отговор

По повод фактите, изнесени от BIRD, твърденията на Асен Василев, че това е “скалъпена история” и коментара на Даниел Лорер – някои факти и въпроси, (на които никой не обръща внимание).

Първо да уточним: разбира се, че работата на медиите е да ровят около властимащите и разбира се, че властимащите трябва да обясняват действията си. Ако някой смята обратното – вероятно всичко по-долу няма да му хареса.

В началото на тоя пост ще поставя един въпрос: вие знаете ли как е вървял жилищният пазар през 2022 г.?

И знаете ли, че всъщност текстът на BIRD показва нещо доста озадачаващо, на което никой не е обърнал внимание досега? А именно цената, на която семейство Лорер купува апартамента си през 2022 г.

За това обаче по-късно, преди това да погледнем всички факти и обяснения дотук в сбит формат.

10 януари, текстът на BIRD:

-Дружество, в чиято собственост Асен Василев е имал участие е с блокирани сметки заради иск на американски гражданин. Искът е на стойност над 5 млн. лв.

-Дружеството (с управител Марио Иванов Сотиров) е спасило имотите си (не е нужно да се обяснява защо се спасят тия имоти като има иск). Имотите се намират на апетитно място в софийския център – на улица Чаталджа 3.

-Купувач на имотите (на 7 септември 2023 г.) е фирмата на Станислава Арнаудова, чието друго дружество пък от 2019 г. посредничи между държавата и гражданите при закупуването на винетки със 7% комисион.

-На същата дата ( 7 септември 2023 г) Станислава Арнаудова като физическо лице купува и още един имот на същия адрес – апартамент на Даниел и Виолета Лорер.

-За имотите на фирмата на Чаталджа 3 дружеството на Арнаудова плаща над 3 млн. лева

-За апартамента на Лорер самата Арнаудова плаща 1,8 млн. лева

-Семейство Лорер пък купуват имота на 06.04.2022 г. за 351 950 лева, повтарям Л-Е-В-А.

След текста два дни ПП мълчат.

На 12 януари следват реакции на Асен Василев и на Даниел Лорер:

Даниел Лорер пред “Дневник” казва, че той и жена му са купили и декларирали апартамента през 2022 г., а сега са го продали с цялата мебелировка. Междувременно са живели в него.

Асен Василев пише пост, в който твърди, че през 2019 г. за изграждане на офис на компанията. Покупката е извършена с банков кредит в размер на 2.9 млн. лв. , който включва цената на имота (по оценка на банката) и средства за пълна реконструкция на сградата.

Добавя, че реконструкцията е завършена през 2021 г. като през месец май на същата година той е излязъл от дружеството.

Василев обаче продължава: със средства от сделката (през 2023 г.) е погасен остатъкът от кредита за ипотеката на сградата в размер на 2.46 млн. лв.

Твърди, че сделката е извършена през брокерска агенция на пазарна цена и плащането е по банков път.

“Не само, че не познавам купувача, но и смятам за абсурдно и злонамерено замесването на името ми в скалъпена история за нещо, което се случва две години и половина след като съм излязъл от фирмата”, казва още Василев.

Сега малко въпроси, които ми се струват най-логични:

До момента всички коментират, че Лорер е продал имота си за 1,8 млн. лева, но никой не коментира придобивната цена на апартамента на семейството през 2022 г. На мен това ми се вижда интересно. За 351 000 лева (179 000 евро) те получават (вижда се от документите):

-10,82 % от поземления имот;

-офис от 113,61 кв.м;

-помещение в подпокривното пространство от 91,06 кв.м.,

-техническо помещение от 12 кв и

-техническо помещение от 16 кв.м.

По данни на оцениме.бг за 2022 г. офертните цени в центъра на София са между 2381 и 1988 евро на квадрат. Най-вероятно сделката е била с отстъпка, каквито са над 60% от сделките в този район.

Да кажем, че отстъпката е около 3%, както е обичайно.

Да кажем, че около 2200 евро е била цената на квадрат (все пак сградата е била прясно след ремонт, направен докато Василев е бил в собствеността на дружеството). 113 квадрата по 2200 евро = 248 000 евро.

Със сигурност цената на подпокривното помещение (91 квадрата) не е 2200, а на по-малко, но едва ли е под 1500 евро. Още 135 000 евро.

Да кажем, че им е бил симпатичен – смъкнали са до 120 000 евро. 248 000 евро за 113 квадрата, по пазарни цени и още 120 000 евро – 368 000 евро без сервизните помещения.

Това прави към 730 000 лева. А семейство Лорер са платили едва 351 000 лева.

И още въпроси:

Ще кажете Асен Василев му е близък приятел – дал му го много евтино. Е, хубаво, де – ама самият Асен Василев твърди, че няма нищо общо с тая фирма след 2021 г.

На какво основание случайна компания, управлявана от Марио Сотиров, която иначе приютява партията на Даниел Лорер в сградата си (нали там е офисът на ПП, от който сега са се изнесли) дава на подобна символична цена вече ремонтиран имот на сем. Лорер?

По това време господин Лорер е министър на иновациите, нали? А жена му май беше шеф на кабинета на Асен Василев.

Изпаднал ли е министърът в някакви отношения с фирмата на Асен Василев, а после на Марио Сотиров?

Ако Асен Василев наистина ползва сламен човек – това непотизъм ли е? Ако Асен Василев няма нищо общо с фирмата си към оня момент изпадат ли министърът и шефката на кабинета на министъра на финансите в зависимост от дружеството, което освен това дава подслон и на ПП?

И още въпроси:

За една година стойността на този имот (апартаментът) се покачва драстично – с милион и половина лева (от документалната цена, която сем. Лорер за платили).

Нали сградата е била ремонтирана (по думите на Василев)? Какъв е тоя повторен ремонт, който я е завишил толкова, че да я продаде на жената с винетките за подобна драстична сума?

Разбира се, може да става дума за превъртане на едни пари, а може да става дума и за златна баня, примерно?

И още въпроси вече по текста на BIRD – ако в него няма нищо смутително и историята е скалъпена, защо два дни по-късно ПП-ДБ внесоха отново проекта за намаляване на комисиона за дамата-купувач на “Чаталджа” 3?

Впрочем той е предложен от ДБ миналия парламент, на 19 януари 2023 г. е отхвърлен от парламента. Дейни в отхвърлянето са ГЕРБ.

от фейсбук профила на Полина Паунова

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Снимка: LEX.BG

Similar Posts