| | |

Русия с хибридна атака: САЩ провежда експерименти с вируса на едра шарка

Изследователският институт по инфекциозни болести на армията на САЩ проведе аеробиологични експерименти с два щама на вируса на едра шарка.

Това каза на брифинг Игор Кирилов, началник на силите за радиационна, химическа и биологична защита, предават руски медии.

“Тази ситуация ясно демонстрира пренебрежението на американската администрация към международните стандарти за биобезопасност.

Такава работа може да провокира извънредна епидемична ситуация в световен мащаб, тъй като значителна част от населението е станало податливо на едра шарка и други вируси в резултат на загубата на населението имунитет“, допълва генералът.

Той припомни, че работата с този вирус е разрешена само в две институции – Центъра за контрол на заболяванията в САЩ и Държавния изследователски център „Вектор“ в Русия.

Според Кирилов американски изследователи проявяват голям интерес към синтеза на ортопоксвируси.

През 2017 г. те синтезираха функционалния геном на вируса на конската шарка, като същевременно демонстрираха възможността за изкуствено производство на вируси Lassa, Ebola и Marburg, както и на човешки патогенни коронавируси.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Интернет

Similar Posts