| | | |

Тагарев разкри кога пристигат първите изтребители F-16 в България и какво важно е постигнал в САЩ

„Стотици пъти е дискутирано разполагането на многонационална бойна група на нашата територия. В САЩ говорихме за това как да осигурим по най-добрия начин необходимата инфраструктура като страна домакин и как Съединените щати могат да помогнат ние да се възползваме от наличните международни фондове за съфинансиране за изграждането й.“

Това съобщи в интервю за бТВ министърът на отбраната Тодор Тагарев, който се завърна от посещение в САЩ.

Министърът уточни, че такива програми има по линия на НАТО и по линия на Европейския съюз.

„Стана въпрос и към подписано споразумение за стартиране на противоминната група в Черно море и как тя е отворена към принос на съюзници“, обясни Тагарев.

„Има планове всички бойни групи, които са от страните от източния фланг на НАТО, да нараснат до бригадни бойни групи – тоест до около 5000 групи. Това ще се случи тогава, когато е необходимо, към момента нямаме ясен график.

Трябва да сме готови да осигурим условия тогава, когато ще се случи“, посочи министър Тагарев.

„Инфраструктура означава пътища и железопътни линии с капацитет да осигурят бърза развръщане на съюзни войски на нашата територия.

Това означава и тръбопроводи и продуктопроводи за горива, складове. Това означава инфраструктура за настаняване на тези наши съюзници.

Работим по всички тези въпроси, те не са само в компетенциите на Министерството на отбраната“, обясни Тодор Тагарев.

Регионален център за ремонт и поддръжка на бойни машини „Страйкър“

Част от договора, който страната ни е сключила, е да станем регионален център за ремонт и поддръжка на бойни машини „Страйкър“.

„Имаме готовност да вървим в тази посока по-рано. Имаме разбиране и от САЩ, и от страна на фирмата, която ще изпълнява договора.

Определено е вече, че един от заводите на терен, ще е във Велико Търново. Не е вярно, че българските „Страйкър“-и са тройно по-скъпи. Това е теза на опозицията. Машините ще бъдат доставени от средата на 2025 г. до средата на 2028 г.“, заяви Тагарев.

Седем самолета F-16 са в различен етап на изграждане в завода на САЩ. Първият е в най-напредналата фаза – носовата част му е готова.

В началото на 2025 година се очакват и първите два изтребителя F-16. “Това че купуваме нещо на чертеж, трябва да заглъхне”, настоя военният министър.

Нови боеприпаси на Украйна не са предоставяни, съобщи Тодор Тагарев.

В момента няма възможност да предоставим, защото няма излишни, обясни той. Но иначе обясни, че Украйна има огромни нужди наистина.

Това, което сме успели да извадим като боеприпаси заминава моментално за Украйна.

Министерство на транспорта, МВР и Министерство на отбраната работят по изпращането на БТР-ите в Украйна.

Все още БТР-ите за Украйна не са изпратени.

Украйна има огромни нужди и президентът на Украйна Володимир Зеленски отново ще се обърне към световната демократична общност за военна помощ, подчерта Тагарев.

Ротацията във властта

Тагарев уточни, че никога цялото Народно събрание не е било канено на Богоявление. Имаме пропуск, но не трябва да се търси умисъл в него. Ако народен представител е имал желание да присъства, има ми телефона и е трябвало да се обади, каза военният министър.

Тагарев се е чул с председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, като не успя да даде конкретен отговор дали се е извинил на Пеевски или не, че не са били поканени народните представители за Богоявление.

Тодор Тагарев уточни, че усеща подкрепата на парламентарната група на ПП-ДБ, включително и на премиера акад. Николай Денков.

Целият кабинет има ясна евроатлантическа ориентация, достатъчно подкрепа в Народното събрание и не е важно кой ще остане, а е важно да се продължи работата по правилния път.

Тагарев е готов да остане начело на Министерство на отбраната, но ако не получи такава – с удоволствие ще се върне към академичната дейност.

Руската пропаганда в България

България е жертва на руската пропаганда, аз съм един от хората, които са любимите жертви на руската пропаганда, посочи Тагарев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts