| | | |

Кирчо и Асен от Давос: България е едно голямо изключение в Европа със своя…

„Колкото повече България, Румъния и Гърция се обединят за единна развита инфраструктура, толкова по-бързо ще расте благосъстоянието на хората във всяка една от тези държави.

Ако имаш различни енергийни източници, ставаш политически и икономически независим.

Например, България премахна зависимостта си от руския газ от 95% на 0%.

Когато Русия е разконцентрирана, Балканите растат“, каза съпредседателят на ПП Кирил Петков по време на дискусия в Давос, Швейцария, съобщиха от пресцентъра на партията.

Той акцентира още върху забавеният строеж на газовата връзка между България и Гърция и на мостове на границата ни с Румъния заради икономически и политически зависимости.

Петков е категоричен, че: „Развитието на инфраструктурата може да позволи на Балканите да постигнат най-високия ръст на GDP на зона в Европа“.

Петков беше част от дискусия на тема: „Преосмисляне на пристанищата като хъбове: стратегическото значение на Гърция, Балканите и Европа“, на конференцията Greek House Davos, част от Световния икономически форум.

В панела участва още министърът на финансите на РБ Асен Василев.

„България е една голяма специална икономическа зона. Със своя плосък данък от 10% България е едно голямо изключение в Европа.

Страната ни няма проблем с растежа на икономиката и събираемостта на данъците, но това е възпрепятствано от инфраструктурата“, подчерта Асен Василев по време на дискусията.

Той отбеляза, че България в момента не успява да оползотвори максимално икономическия си потенциал, заради липсата на инфраструктура. – „Анализите показват, че ако се премахнат проблемите с инфраструктурата, както и се постигне пълният Шенген, ще си увеличим GDP с 3% до 5%“.

Министърът на финансите представи подробни данни за натоварения трафик на Балканите, въпреки липсата на добре развита инфраструктура и подчерта необходимостта от инвестиции в тази посока -„Българо-турската граница е втората с най-голям поток след тази между САЩ и Мексико.

Всеки ден през нея преминават по 4000 камиона на ден. Трафикът е расте с 20% до 40% през последните години.“

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts