| | | | |

СКАНДАЛ: Зам.-министърката на спорта Даниела Дашева поискала рушвета от 62 000 лева! Подробности и ДОКУМЕНТИ от съда

Скандален обрат по делото за подкуп в Министерството на младежта и спорта (ММС) сочи, че заловеният през декември 2023 г. чиновник Иван Иванов е само “пощальон”, а истинските получатели на рушвета са били зам.-министърът на спорта Даниела Дашева и нейна служителка на име Емилия.

Това разкрива протокол от мярката, с която синът и съименник на големия щангист Иван Иванов обжалва задържането си под стража.

Логично, “мулето” на Даниела Дашева е пуснат от съда под домашен арест, който той ще изтърпява на адрес в жк. “Витоша”, ул. “Слав Караславов” в София.

Баща и син Иванови малко след задържането си. Оказа се, че сина на щангиста, който работи в спортното министерство, просто е “пощальон” и трябва да достави рушвета на зам.-министър Даниела Дашева

Същото е потвърдил и председателят на федерацията по вдигане на тежести – Ареф Маджид, който пръв подава сигнал до Комисията за противодействие на корупцията и до прокуратурата, че Иван Иванов-младши му е поискал 62 000 лв., които е щял да предаде на зам.-министър Дашева.

Както стана ясно, рушвета е трябвало да гарантира, че федерацията по щанги няма да има никакъв проблем с получаването на субсидията, както и че гарантирано ще й бъдат отпуснати 1,2 млн. лв. за организацията на предстоящото Европейско първенство по щанги, на което България трябва да е домакин през следващата година.

Ето какво още се казва в протокола от разпита (публикуваме извадки от него, запазвайки автентичния изказ):

“…доказателствата еднопосочно разкриват, че Иванов, известен по делото с прякора “Иванов Младши“ през цялото времe e бил сочен като посредник, като “пощальон“ – по думите на свидетеля Милашки, и като лице, на което тези пари e следвало да бъдат дадени, за да бъдат осигурени зa други длъжностни лица от Министерството на младежта и спорта.

Съвсем конкретен в тази насока в показанията си е свидетелят Маджид, който е подал сигнала дo Комисията за противодействие на корупцията и който без колебание разказва

как в многократните разговори водени мeждy него, обвиняемия и други лица, е ставало ясно, че исканата им пapичнa cyмa е следвало да бъде предадена на длъжностно лице с името “Емилия“, както и на зам.-министъра на спорта, посочена с имена – “Даниела Дашева”, е записано още в официалния документ от разпита.

Магистратите правят извода, че арестът на Иван Иванов-младши е бил прибързан, като по този начин се е прекъснала връзката му с истинските получатели на рушвета – зам.-министър Даниела Дашева и нейната подчинена Емилия.

Според тях е трябвало да се разследва по-прецизно, да се извършат проследявания, контролиране на телефонни разговори и други мероприятия, които да заковат по безспорен начин корумпетата на върха в ММС.

Преди да стане заместничка на Димитър Илиев в Министерството на спорта, Даниела Дашева е била служебен спортен министър в кабинета на Огнян Герджиков.

Тя също така е сред учредителите на партия “Български възход” на Стефан Янев и депутат от парламентарната му група в миналия парламент. Счита се, че е човек на президента Румен Радев.

Даниела Дашева вече е извикана на разпит, а ДАНС я разследват.

Най-вероятно тя ще бъде освободена от министъра на спорта Димитър Илиев. Впрочем, възможно е при ротацията на министрите през месец март и Илиев да бъде сменен, пише Лупа,бг

Вижте постановлението на съда:

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts