| | | |

Тагарев обсъдил в САЩ разполагане на противовъздушни и противокорабни ракетни комплекси в България

Министърът на отбраната Тодор Тагарев е обсъждал в САЩ възможностите за разполагането на съюзнически противовъздушни и брегови противокорабни ракетни комплекси за усилване на отбранителните способности на България.

Това заяви Тагарев по време на изслушването си в парламента относно посещението си в Съединените щати.

Разговорите са били в изпълнение решението на НС от 8 декември кабинетът да проведе преговори със съюзници за усилване на нашите отбранителни способности, уточни Тагарев.

“Да, поставихме този въпрос. Разбира се, ще е необходимо време, за да стигнем до общо разбиране.

И в Пентагона, и в Държавния департамент са наясно със ситуацията тук и в процеса на времето следващи срещи и разговори на различни равнища, ще бъде дискутиран отново, за да можем да повишим нашата сигурност с помощта на нашите съюзници”, обясни Тагарев.

Почти всички самолети F-16 от първите 8, които сме поръчали от САЩ, вече са на поточната линия и в процес на производство, обяви още министър Тагарев, отчитайки посещението си в заводите на Lockheed Martin в Грийнвил, Южна Каролина.

“Седем от първите осем самолета, договорени, вече са в различна фаза на асемблиране. Постигнат е производствен капацитет, който ще позволи без забавяния, да бъдат построени и произведени и следващите 8 самолета.

Основните теми за обсъждане в публичните институции бяха свързани с двустранното сътрудничество, модернизацията на нашите ВС, средата за сигурност в региона на Черно море и Западните Балкани”, заяви Тодор Тагарев, министър на отбраната.

Двустранните отношения между България и САЩ във военната област имат стратегическо значение, категоричен бе Тагарев.

Той уточни, че поканата за посещението му в САЩ е била от Лойд Остин, секретарят по отбрана на САЩ.

Във фокуса на дискусиите в САЩ беше напредъкът, постигнат по проектите за F-16 и за „Страйкър“, заяви от трибуната Тодор Тагарев.

„Основните теми в публичните институции бяха свързани с двустранното сътрудничество, модернизацията на нашите въоръжени сили, средата за сигурност в региона на Черно море и западните Балкани, както и помощта за Украйна.

Беше отбелязано високото ниво на сътрудничество в областта на отбраната, напредъкът в модернизацията.

От американска страна беше изказана благодарност за ангажимента за увеличаване на средствата за отбрана от 2%, който тази година ще постигнем, както и за подкрепата, която страната ни оказва за Украйна“, каза Тодор Тагарев.

Подчертах, че изграждането в България на регионален хъб за ремонт и поддръжка за бронираните машини е сред приоритетите на българската страна, добави той.

Министър Тагарев каза, че в контекста на предстоящата през лятото среща на върха на НАТО във Вашингтон, при визитата му в САЩ са дискутирани въпроси, свързани с бъдещето на съюза и приноса ни в общи бъдещи мисии и задачи.

„Запознах американската администрация с плановете за изграждане на необходимата инфраструктура за разполагане на многонационалната бойна група и усилването ѝ при необходимост до ниво бригада.

Споделих, че следим с безпокойство развитието на обстановката и повишените рискове и заплахи, както и за постигнатата договореност между България, Румъния и Турция за създаване на Черноморска противоминна група със сили и средства на трите държави“, посочи Тодор Тагарев.

Той информира депутатите, че в САЩ е обсъдил и сигурността на Западните Балкани, като въпрос от общ интерес и българското участие и принос в мисиите на НАТО KFOR в Косово и „Алтея“ в Бостна и Херцеговина.

„Представителите на САЩ на всички нива дадоха висока оценка за приноса на България към сигурността на Алианса и изразиха благодарност за подкрепата на Украйна.

Американската страна високо оценява приноса на страната ни като надежден съюзник и партньор, както в рамките на НАТО, така и на двустранна основа“, каза Тодор Тагарев.

Двете страни споделят общи оценки за рисковете за сигурността в Европа и региона на Черно море, посочи министърът.

Отбелязахме напредък в реализиране на два от основните проекти за модернизация на българските въоръжени сили, които ще допринесат за развитие на потенциала и за индустриално сътрудничество.

Американската страна потвърди изпълнението в срок на заложените в договорите параметри на проектите, свързани с модернизацията, отбеляза той.

„Ярък спомен у мен ще остави възможността да се снимам пред един от паметниците на Васил Левски в САЩ, нещо, което не би могло да се случи в Руската федерация, където няма нито един паметник на този наш национален герой“, каза още министърът на отбраната Тодор Тагарев за визитата си.

Източник: БТА, БНТ, Агенция “Фокус”

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts