| | | | |

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС преправят правилника на НС заради “Възраждане”, отнемат им изключително важна комисия

Комисията за контрол над спецслужбите и СРС-тата в парламента да стане постоянна с наново избран председаел.

Това ще направят другата седмица депутатите със спешна промяна на правилника на Народното събрани.

Това бе поискано от председателя на групата на ДПС Делян Пеевски, който в петък обяви, че председател на проруската партия “Възраждане” . в момента е нейн председател по силата на ротационния принцип.

В тази комисия председателите се сменят в началото на всяка пленарна сесия, като редът е спрямо числеността на групите. От четвъртък председател е Николай Дренчев от “Възраждане”.

Затова Пеевски ще поиска да има постоянен председател. Той беше подкрепен от ГЕРБ и от ПП-ДБ.

“Има голям скандал – проруска партия оглави контрола на българските спецслужби. Застрашена е националната ни сигурност, това е ужасяващ пробив”, заяви в петък Делян Пеевски.

Председателят на тази комисия има достъп до най-секретната информация, напомни той.

А изненадата на управляващото мнозинство от казуса, който сами са разписали в парламентарния правилник, обясни така: “Досега “Възраждане” се държаха като хора, които няма да оглавяват тази комисия, защото знаят за какво става въпрос и че са зависими.”

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък разкритикува ПП-ДБ, че Дренчев е бил избран и с тяхната подкрепа, защото са осигурили кворум за провеждане на заседанието.

Благодарение на тях този председател беше избран, и се надявам да кажат защо са постъпили така, каза той пред медиите.

Малко след това от ПП-ДБ се поправиха, а Кирил Петков заяви, че и те не приемат “Възраждане” да е начело на комисията за спецслужбите. Той напомни, че България е европейска държава, а “Възраждане” заемат антиевропейски позиции.

От своя страна Костадин Костадинов контрира.

“Какво значат тук някакви правилници, Конституции, правилници за хора, които се гаврят с тях и ги погазват всеки ден? не съм чул какво е казало лицето Пеевски. Ние можем да жалим в КС. От днес обаче можем с пълно основание ще се съмняваме в неговата законосъобразност”, посочи той.

Припомняме, депутатът от “Възраждане” Николай Дренчев, който от петък оглави комисията за контрол над службите за сигурност, се прочу с едно свое участие в “Панорама” по БНТ, в което заяви, че единственият му упрек към Владимир Путин е, че не направил блицкриг в Украйна.

Досега председатели на тази комисия бяха Даниел Митов (ГЕРБ) и Бойко Рашков (“Продължаваме промяната-Демократична България”), като Рашков замени доброволно оттеглилия се заради провала на реформата му в службите съпредседател на ДБ Атанас Атанасов, който след ротацията се гласи да стане председател на парламента.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts