| | | |

Комитетът срещу задължителното машинно гласуване: Национален референдум, ако политиците не уважат подписката (обзор)

Над 60 000 са се включили за първите пет дни в подписката

Петьо Блъсков: 31 години след промените в България миналата година срещу демокрацията беше извършен атентат

Над 60 000 са се включили за първите пет дни в подписката срещу задължителното машинно гласуване, обявиха от инициативния комитет на пресконференция в БТА. Подписката ще продължи до 20 юни и на 22 юни ще бъде връчена на председателя на Народното събрание и председателите на парламентарни групи. От комитета обявиха, че ако гласът на гражданите не бъде чут от политиците, ще инициират национален референдум.

Ето акценти от изказванията на участниците в пресконференцията:

Петьо Блъсков, главен редактор на “Труд”:

31 години след промените в България миналата година срещу демокрацията беше извършен атентат срещу едно от основополагащите права на демокрацията – правото на избор. Без право на избор няма демокрация. Правото на избор беше отнето с решение на политическите сили и на Конституционния съд. Ако бяха питали съда дали отнема право на избор, нямаше да разреши това.

Този атентат беше много добре организиран, много добре планиран, с едни странни участници, търговци на машини, контролът беше поверен на една фамилна група. Истински атентат, организиран по всички правила на това скверно дело. Миналата година изписахме тонове мастило за събитията около тия машини в последните десет години по света – как са довели до диктатура във Венецуела, как бяха забранени от конституционния съд в Германия. Доказано е в световен мащаб, че те са инструмент за манипулиране и за промяна на вота на хората. Действията, които сега предприемаме, трябва да възстановят едно основно право на гражданина в демократичната страна – правото на избор как да гласува. Колкото до машините, това е една пълна подигравка, една гавра с вота на хората. Тъй като всички знаем, че тези машини се манипулират и тези избори бяха фалшиви. Но те си свършиха работата.

Имаше изследване на резултатите в секциите без машини и там те съвпадаха с прогнозите и с екзитполовете.

Петьо П. Блъсков, първи зам. главен редактор на в. “Труд”:

Ние и до ден днешен в момента не знаем тази хора, които ни управляват, как са дошли на тези позиции. И ако ние искаме това нещо да престане и да знаем, че ние като народ избираме хората, които ни управляват, трябва да прекратим абсолютното престъпление, наречено машинен вот.

Недялко Недялков, агенция ПИК:

Въпреки небивалото информационно затъмнение на нашата инициатива в рамките на пет дни, можем да се похвалим с една внушителна бройка – над 60 000 подписа, Машинното гласуване беше отхвърлено от Конституционния съд в Германия като неблагонадеждно. В момента само с машини се гласува само в България и във Венецуела, а Кирил Петков и Мадуро са единствените лидери в света, избрани с машини.

Соня Колтуклиева, журналист:

Президентът Румен Радев направи безчет лупинги, манипулации, възходи и падения, само и само, минавайки през няколко абсолютно безсмислени, скандални и порочни парламента, да се стигне дотам неговите тогавашни любимци Кирил Петков и Асен Василев да дойдат на власт. Започна се една венецуелска сага, един пошъл сериал. Изникваха машини по летища, по кръстовища, по митници, бяха дадени нелепи обяснения. Трябва да възстановим справедливостта в България, нас ни свързва една обща отговорност – да възстановим правото на всеки българин свободно да изяви волята си.

Лиляна Друмева, председател на Съюза на репресираните от комунизма “Памет”:

Нашите надежди за демокрация, за просперитет на България в семейството на Европа и като член на НАТО, могат да умрат много бързо, защото ние се движим със стремглава скорост надолу. И без това толкова малко хора гласуват в България, а сега и 600 хил. по-малко са безкрайно голямо число. Дори и половината да не са гласували заради липсата на хартиени бюлетини, това е твърде много.

Христо Стоянов, писател:

Ще ви дам един пример за необходимостта от хартиените бюлетини – аз страдам един досаден тремор на ръцете, който ми е наследствен – когато нямат опора, треперят. В момента в България от такъв тремор страдат 70 хил. души в България. Ние не сме инвалидизирани. Отделно има хора с Паркинсон. Аз лично не мога да пусна SMS за паркиране, представете си какъв ужас изпитват 70 хиляди човека пред машината за гласуване.

Проф. Антоанета Христова:

Изследването на демократичния процес показва, че той не е в една посока – много често обществата тръгват назад.

Най-прекият начин да отдръпнеш гражданите от политическия процес, e когато те нямам доверие в избора на тяхното представителство, когато това представителство е нелегитимно. Колкото по-малко хора гласуват, толкова повече представителството е нелегитимно.

Станислав Недков-Стъки:

Още миналата година след въвеждането на задължителното машинно гласуване организирахме протест. След като лидерът на ГЕРБ се включи в подписката, аз очаквам същото да сторят и Корнелия Нинова, Слави Трифонов, Мустафа Карадайъ, а защо не и Мая Манолова.

Николай Бареков, журналист:

В последните години натрупах богат опит като наблюдател на Европарламента на избори. Никъде резултатът не се взима от машините, взима се от разписките. Най-вероятно в машините са заложени алгоритми и това е обяснението за изненадващите резултати, но ние нямаме достъп до разписките.

Юлий Москов, журналист:

Те са едни професионални лъжци, как да им вярвам за изборите. Когато застанах пред машината, аз си казах – кой гласува, аз или тя. Няма механизъм за контрол. Това казва и германският конституционен съд.

Източник: Труд

снимка Фейсбук

Similar Posts