| | |

Президентът Радев се оказа най-богатият държавен глава в Европа

Словения има най-бедния президент в Европа. По отношение на средните заплати, президентите на Украйна и Сърбия следват плътно като втори и трети най-бедни на континента.

В цяла Европа държавните глави печелят 4,1 пъти повече от средния доход и струват на данъкоплатците 49,62 евро на час.

Украйна има втория най-нископлатен президент в Европа в сравнение със средните заплати в страната.

Въз основа на официално съобщение на правителството, брутната годишна заплата на украинския президент през 2023 г. е била само 8 134 евро.

Това е най-ниското заплащане на всеки президент в Европа, което струва на украинските данъкоплатци само 4,26 евро на час преди удръжки, за да изпълнява всичките си задължения като държавен глава.

Настоящият БВП на глава от населението на Украйна също е най-ниският в Европа, оценен на 5245 евро за 2023 г. Президентът печели само 70% над това.

Президентът на Сърбия е третият най-беден в Европа. С почасово възнаграждение от едва 10,77 евро преди данъци, държавният глава печели 20 564 евро на година

Това струва само 1,68 от средната заплата в Сърбия, оценена на 12 258 евро. БВП на глава от населението на Сърбия е осмият най-нисък в Европа (11 301 щатски долара).

Президентите на Литва и Черна гора получават под две средни заплати за страните си, докато тези в Хърватия и Молдова получават малко над това ниво. Финландия, Латвия и Босна и Херцеговина допълват топ 10 на най-бедните президенти в Европа.

Финландия е единствената страна в класацията, чийто БВП на глава от населението (54 507 щатски долара) е доста над средното за Европа (34 710 щатски долара).

Най-богатите президенти в Европа живеят в България, Словакия и Ирландия, ако съпоставим официалните им доходи със средните заплати.

Президентът на България е най-богатият в Европа спрямо средните доходи в страната.

Местните медии в България изчисляват, че заплатата на президента е еквивалентна на 124 658 евро на година преди удръжки, включително 1,6% надбавка за стаж. Това е 10,1 пъти повече от средната заплата от 12 342 евро.

БВП на глава от населението на България е 11-ият най-нисък в Европа, оценен на 16 087 щатски долара за 2023 г.

Това показва ново проучване на Slot.Day, което анализира средните брутни заплати, БВП на глава от населението и доходите на президентите в 31 страни в Европа.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts