| | |

ГОРЕЩО! Европроучване разкри колко български партии пращат депутати в Брюксел

Проучване на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) прогнозира значително увеличаване на популярността на антиевропейските, популистки и крайнодесни партии на изборите за Еврорейски парламент през юни и значителен спад в подкрепата за центристки партии.

Крайнодясната група „Идентичност и демокрация” (ИД) се очаква да спечели над 30 нови места и с общо 100 евродепутати може да стане третата политическа сила в следващия парламент, надминавайки центристката либерална политическа група “Обнови Европа”.

Според проучването за България в следващия Европейски парламент ГЕРБ ще имат петима евродепутати, коалицията “Продължаваме Промяната” – “Демократична България” – трима, трима представители ще има и “Възраждане”, ДПС и БСП – ще имат по двама, “Има такъв народ” и “Левицата” – по един евродепутат.

Ето и някои от основните изводи на изследването:

Антиевропейски популистки партии се очаква да спечелят в девет страни-членки на ЕС, включително Австрия, Белгия, Чехия, Франция, Унгария, Италия, Нидерландия, Полша и Словакия

и да заемат второ или трето място в други девет страни-членки, включително България, Естония, Финландия, Германия, Латвия, Португалия, Румъния, Испания и Швеция.

Коалиция на „популистката десница“ може да спечели мнозинство за пръв път със значителен потенциален ръст за групите ИД и Европейските консерватори и реформисти, което драматично ще измести политическия баланс в дясна поока.

Почти половината от местата в ЕП може да попаднат извън „супер коалицията“ на центристките групи Европейска народна партия, Социалисти и демократи и Обнови Европа. Според прогнозите техните представителите им ще намалеят от 60% на 54%.

Резултатите могат да имат значителни последици за политическия дневен ред на ЕС, включително Европейския зелен пакт, подкрепата за Украйна и върховенството на закона в ЕС.

В настоящия парламент лявоцентристката коалиция взима превес по екологични въпроси, но голям брой гласувания са печелени с много малка разлика.

При значително изместване вдясно е вероятно коалиция за „политически действия срещу климата“ да доминира след юни 2024 г.

Очаква се проруски групи да влязат в следващия парламент, както и смекчаване на политическата коалиция за налагане на демократичните европейски ценности.

Това може да има последици за военните усилия на Украйна и бъдещите усилия на ЕС за налагане на върховенството на закона.

Според проучването, в България популярността на опозиционната партия “Възраждане” представлява голям шанс за проруско представителство в следващия Европейски парламент и легитимиране на проруски позиции преди следващите избори в страната.

Очаква се “Възраждане” да спечели три места на изборите за Европейския парламент, което би позволило да партията да влезе в ЕП за пръв път.

По този начин ще се легитимира на институционално ниво преди следващите избори за Европейския парламент в България през юни 2024 г.

В България се проведоха парламентарни избори пет пъти от началото на 2021 г., като бързото нарастване на подкрепата за партиите „против статуквото“ облагодетелства формации като “Възраждане”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: ЕП

Similar Posts