| | | |

ПАДЕНИЕ: Бойко Рашков се обърна срещу своите, нарече “откровени лъжи” мотивите за…

На извънредно заседание на Комисията по правни въпроси депутатите приеха предложението за промяна на правилника на парламента, внесено от Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и група народни представители, с която председателството на Комисията за контрол на специалните служби вече няма да е ротационно.

Целта на вносителите е да променят статута на Комисията за контрол на специалните служби, като по този начин председателството вече няма да е ротационно.

Миналата седмица на принципа на ротацията председател на комисията стана Николай Дренчев от “Възраждане”.

От управляващото мнозинство обаче заявиха, че това е грешка, тъй като партията не изповядвала проевропейските ценности.

На днешното извънредно заседание на Правната комисия в мотивите за исканата промяна беше посочено, че

комисията за Контрол на спецслужбите не провежда редовно заседания, не разглежда и не внася доклади и законопроекти, заседанията на комисията се бойкотират, както и невъзможност комисията да събере кворум.

Депутатът от Продължаваме промяната – Демократична България и бивш председател на комисията за контрол на специалните служби Бойко Рашков каза, че вносителите трябва да си преработят мотивите.

“Няма да приема промяна, базирана на откровени лъжи. Някой си въобразява, че в парламента може да дава пример с лъжи вместо с обективни мотиви, които могат да се изложат”, заяви Рашков.

По думите му по време на досегашните председатели на комисията – Даниел Митов от ГЕРБ, Атанас Атанасов от Продължаваме промяната – Демократична България и самият Рашков няма случай, в който не е проведено заседание.

Няма случай, в който да е изготвен в зала доклад и той да не е внесен.

Комисията е била бойкотирана умишлено. Миналата седмица кой се опита да бойкотира заседанието? Не е ръководството в никакъв случай, други се опитаха да бойкотират заседанието, посочи Бойко Рашков.

Невъзможност да се събере кворум? Според направената от мен справка няма такъв случай или ако има, то е заради удължено пленарно заседание.

В комисията има правила, които се спазват и членовете й си вършат работата отговорно. Това, което е написано в мотивите, е написано за някой друг, не за парламента. Парламентът не трябва да се занимава с лъжи.

Правим извънредно заседание, за да разглеждаме откровени лъжи. Тъй като няма обективни мотиви, аз няма да подкрепя този проект, подчерта Рашков.

Освен липсата на мотиви, следва да посочим и неспазването на сроковете.

Избягването на 14-дневния срок в правилника цели да се скрият истинските мотиви на вносителите за вземането на това решение

– една политическа лустрация, анти-“Възраждане” лустрация, чрез която офицер от Българската армия да бъде отстранен силово от сглобката от председателското място, коментира зам.-председателят на ПГ на “Възраждане” Петър Петров.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: БТВ

Similar Posts