| | | |

Говори се: В президентството има тъмна стаичка за разпределяне на пари от рекета на Копринков

В президентството има тъмна стаичка, където се разпределят събраните от реката на Копринков пари от бизнесмени

Тази информация упорито битува в политическите среди у нас.

От два дни името на секретаря на президента Радев по вътрешнополитическите въпроси Николай Копринков влезе трайно в общественото полезрение.

В последните две-три години за Копринков и “саковете с пари” се носят легенди, пишат се десетки статии, но реакция от съответните органи няма.

“Прокуратурата трябва да започне да съобщава какво прави и как го върши. Нали има нов подход. Всичко трябва да е пред очите на хората”, заяви днес в кулоарите на парламента лидерът на групата на ДПС Делян Пеевски, след като вчера попита: “Къде потъна “пътят на Копринката”?, „Къде потъна Сотир Ушев?”, „Кой е касиерът?”.

“Копринков лично препитваше и назначаваше областните управителите в служебните кабинети на Радев. По тяхно време се състояха рекордните продажби на държавни имоти, които се управляват именно от областните управители.

Впоследствие мнозинството от тях бяха кандидати за кметове от името на президента с регистрации от “Левицата” и партия “Нашия град”, разказва пред Епицентър. Бг човек от екипа на Радев, който и в момента е свидетел на наложените вече порочни практики на “Дондуков” 2.

За такива “тъмни” продажби публично попита и бившият социален министър и настоящ депутат от БСП Георги Гьоков преди година.

“Прокуратурата трябва да провери как се харчат европейските средства по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), защото се появяват съмнения за корупция”, настоя Георги Гьоков на 26 януари 2023 година в предаването „Лице в лице“.

„Получаваме сигнали за сключването на съмнителни сделки по проекта за развитие на социалната икономика. Давам пример с един имот в Габрово, който е закупен по този проект.

Първият въпрос е, защо не се търсят държавни или общински имоти, които излизат безплатно на държавата и не се плащат от парите по този план. Така те могат наистина да отидат за подпомагане на социалните предприятия“, каза Гьоков и дава пример с обява за продажба на магазин за 168 000 евро, която е публикувана на 31 октомври 2022 г.

Същата обява на 16 декември, когато излиза решението на Министерски съвет, вече е с цена от 252 000 евро.

За скандалната продажба на имота в Габрово от служебното Министерство на труда и социалната политика има подаден сигнал в прокуратурата. Но реакция няма.

Човекът, който управляваше реално министерството и нареждаше на министър Лазар Лазаров е Сотир Ушев. Ушев уволнява, назначава и определя обществените поръчки в министерството, казват от БСП.

А Копринков и Сотир Ушев, който живее на семейни начала с тогавашния служебен министър на спорта Весела Лечева, ходят заедно на скъпи семейни почивки, издават източници на Епицентър. Бг.

Сотир Ушев, по инфорамция от спецслужби, е именно главното действащо лице за отчисленията от различнични сектори при управлението на Румен Радев, менажирано от секретаря му Николай Копринков, станало печално известно в публичното пространство като корупционния престъпен кръг “Пътя на Копринката”.

И ако Николай Копринков в “Пътя на Копринката” е “Златния”, то Сотир Ушев е титулуван като “Голямата Копринка”.

“Тези ще го вкарат в затвора”, казвал един най-приближените хора на Радев по адрес на Копринков и Ушев, издадоха източниците ни от президенството.

Отдавна се знае, че в екипа на Радев има тежки разцепления именно заради налаганите “кеш”- практики.

Говори се, че и съпругата на президента Десислава била крайно недоволна и предупреждавала държавния глава, че това ще има трагини последици за него.

През юни 2022 г. БОЕЦ оповестява сигнал и информация за подготвяна продажба от областния управител на София на имот частна държавна собственост на многократно занижена цена, като в резултат щетата за държавата би била в размер на над два милиона лева.

Натиск върху бившия областния управител Иван Кючуков за реализиране на продажбата на въпросния имот е бил оказван от Николай Копринков – секретар по вътрешните политики на президента Румен Радев, пише eurocom.bg.

Председателят на ДАНС Пламен Тончев е бил сезиран за казуса, но не е известно какви действия е предприел.

“Разполагаме и с информация, че след като Иван Кючуков е бил освободен, като областен управител също е бил заплашен, като източник на заплахата е бил Николай Копринков, който го е „предупредил“ да не се занимава повече с този случай, защото ще си има проблеми.

Считаме, че е на лице класическа корупционна схема, при която един държавен актив е продаден на многократно занижена цена, с което държавата е ощетена с милиони, а разликата е потънала в джобовете на частни лица и държавни служители”, сигнализират от БОЕЦ.

На 03.09.2022 г. АФЕРА пише: “след като президентът Румен Радев продължава да се прави на глух и сляп за „подвизите“ на „Пътя на копринката“, сме длъжни за пореден път да изнесем брутално скандални факти за „Пътя на Коприната, който минава през енергетиката. Напряко! Брутална далавера с контрабанден руски петрол, преработван у нас и тихомълком изпращан за Украйна”.“

Това става чрез Деница Златева, която поема шефския в “Булгаргаз” след благословията, (представете си! )на президентския съветник Николай Копринков. Сходна е ситуацията в АЕЦ “Козлодуй”. Там “Пътят на Копринката” сключва “споразумение” с личния феодал на централата Люси Стойков.

И за това прокуратурата досега мълчи.

Но ние питаме: Има ли тъмна стаичка в президентството за разпределяне на огромни суми пари от рекета на Копринков?

Източник: Епицентър

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts