| | | |

БСП с атака по сглобката: Действате на принципа “проба-грешка”, по-добре не предлагайте нищо в енергетиката

„Преди няколко месеца парламентът прие промени в структурата за съхранение на нефт и нефтени продукти. Сега обаче връщате предишното състояние и ние така можем в този парламент да си променяме законите всеки няколко месеца.

Това показва, че юридическата мощ на тази сглобка е много притеснителна.”

Това заяви народният представител от „БСП за България” Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна.

Той взе думата по време на разискванията на второ четене по промени в Закона за запасите от нефт и нефтопродукти.

Промените бяха гласувани анблок със 117 гласа „за“, „против“ – двама и 48 – „въздържал се“, предаде БТА.

Според приетите текстове икономически оператори и/или съхранители, които имат възможност да предоставят нефт и нефтопродукти и/или разполагат със свободни съдови вместимости за съхраняване на запаси за извънредни ситуации на територията на други държави членки на Европейския съюз прилагат това право до 50 на сто от индивидуално определените нива на запаси за съответните категории нефтопродукти и нефт.

Стойнев обърна внимание, че това не е първия път, в който подобно нещо се случва: „Преди няколко месеца министърът на финансите искаше да облага газа, който преминава през страната.

И тогава всички скачахте и казвахте, че това е най-хубавото нещо. Ние от БСП предупредихме, че това е глупост и единственият ефект ще бъде фалит на „Булгартрансгаз”. Усетихте се, променихте го. Този законопроект е абсолютно същото.”

По думите на Стойнев управляващото мнозинство не знае какво прави в този парламент и действа на принципа „проба-грешка”.

„Най-добре е просто в енергетиката да не предлагате абсолютно нищо, за да не се налага да го поправяме след 2-3 седмици и да връщаме старото положение”, подчерта социалистът.

„Кои са имената на „експертите”, които разиграват българската икономика и чуждестранните инвеститори и ни карат през ден да приемаме закони и поправки на законите?

Кой е министърът, който е предложил – незабавно му искаме оставката, тъй като внася хаос в запасите от нефт и нефтени продукти в България”, реагира народният представител проф. Румен Гечев.

Той обърна внимание, че още първия път, когато се е променял този закон, БСП е предупредила какво ще се случи.

„Казах ли ви, че не е възможно за една година 100% от запасите да останат в България? Казах ли ви, че не може и 50% да се постигне след 3 месеца?

Казах ли ви, че това ще доведе до хаос в запасите и върху работата на не само една рафинерия, а има и други рафинерии в България, освен тази, срещу която сте се насочили?

И точно другите рафинерии ви дръпнаха ушите и ви казаха, че сте направили голям гаф, тъй няма как да инвестират стотици милиони, за да изпълнят тази налудничава мисия”, каза още проф. Гечев.

И заключи: „Това е наистина един признак на това как не трябва да се работи. И всичко това – подчинено на някакви антируски закони, които всъщност нанасят щети на България.”

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts