| | |

Драмата продължава: Столичният общински съвет остава без председател поне до 8 февруари

Следващото заседание на Столичния общински съвет (СОС) е на 8 февруари от 10:00 ч., след като днес отново не бе избран председател.

След проведени през деня два неуспешни избора, общинските съветници решиха да се съберат отново на разговори, след което да направят пореден опит за избор на председател

. След разговорите днес между политическите сили в СОС, консенсус не бе постигнат.

Карлос Контрера от ВМРО се самопредложи за председател на съвета и заяви, “ще се въртим до безкрай, докато не се убедим, че сме тотални идиоти”.

Не мисля, че след като си обещахме да се срещнем в 13:30 ч. днес, а дойдохме в 14:30, можем да си позволим да си тръгнем без никакъв конкретен ангажимент, каза Контрера.

СОС обаче не подложи на гласуване неговата кандидатура.

Прошко Прошков от ГЕРБ-СДС каза, че изпитва симпатия към отправеното номиниране от страна на Контрера.

Той се опитва да бъде човекът, който предлага решение, посочи Прошков. Струва ми се, че днес можем да отделим по-голяма част от следобеда в подготовка на общественото обсъждане и на бюджета, каза той.

На първия тур днес за избор на председател гласуваха общо 39 общински съветници, три бюлетини бяха недействителни. Кандидатът на “Продължаваме промяната – Демократична България” (“Спаси София”) Цветомир Петров събра 23 гласа.

За кандидата на местна коалиция “БСП за България” Диана Тонова гласуваха деветима общински съветници, а за кандидата на “Има такъв народ” Пламен Данаилов – четирима.

След втори тур Столичният общински съвет (СОС) отново не успя да избере председател.

На балотаж се явиха кандидатът на “Продължаваме промяната – Демократична България” (“Спаси София”) Цветомир Петров, който събра 26 гласа, и кандидатът на МК “БСП за България” Диана Тонова, за която гласуваха деветима общински съветници.

Общо гласувалите общински съветници на втория тур бяха 37, две бюлетини бяха недействителни.

Съгласно правилника за организацията и дейността на Столичния общински съвет и Столичната общинска администрация, за да бъде избран председател, за него трябва да са гласували повече от половината общински съветници (31). Общо в СОС има 61 общински съветници.

Източник БТА

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts