| | | |

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков днес полагат клетва като конституционни съдии

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков ще положат клетва като конституционни съдии точно седмица след като бяха избрани от Народното събрание с гласовете на депутатите от т.нар. конституционно мнозинство.

Церемонията по полагане на клетвата им е насрочена за днес петък в 11 часа.

От съда информират, че Атанасова и Белазелков ще се закълнат в присъствието на председателя на Народното събрание, президента и председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд.

Отсъствието на някои от официалните гости не може да попречи на встъпването на двамата, тъй като според Закона за Конституционния съд, новите конституционни съдии полагат клетва пред състава на съда.

Според юристи и конституционалисти отсъствието на президента от официалната церемония може да се разчете като знак, но не би следвало да е причина новите съдии да не се закълнат.

Експерти са на мнение, че съществуват два варианта клетвата да бъде спряна.

Единият е самите кандидати да откажат да я положат, а другият – да си тръгнат всички поканени гости, включително и членовете на Конституционния съд, което няма да се случи.

Според „Възраждане” клетва не трябва да има, докато не се произнесе съдът. Вече са входирали и нова жалба, а КС насрочи дело по нея.

„Тя е насочена срещу самите процедурни правила, които бяха приети от парламента и снижиха до безобразие критериите за членство в Конституционния съд”, заяви Костадин Костадинов.

От БСП призоваха президентът да не отиде на клетвата.

„От една страна държавният глава е институция и неговото неприсъствие там е знаково за цялата процедура. Ние смятаме, че въпросните кандидати няма да взимат независими решения”, смята Иван Ченчев.

Същото поискаха и от „Има такъв народ”.

„Ако аз бях в тези обувки, нямаше да отида, защото моралът беше нарушен. През натиск и нарушаване на Конституцията и през унищожаването на морала в Конституционния съд бяха поставени две личности, които няма да взимат самостоятелни решения”, заяви Станислав Балабанов.

От управляващото мнозинство отговориха лаконично, но категорично:

„Мисля, че решението на българския парламент беше ясно. Клетвата трябва да се проведе”, каза Даниел Лорер.

Неприсъствието на президента на клетвата е по-скоро знак, а не проблем за встъпването в длъжност на новите съдии, смята преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Ако всички поканени на церемонията обаче си тръгнат, клетва не може да има.

„Всички поканени, заедно с членовете на Конституционния съд, могат да откажат да положат клетва. Това всъщност е най-силният начин клетвата да бъде спряна”, заяви доц. Киселова.

Според адвокат Валя Гигова Конституционният съд е изправен пред безпрецедентна ситуация.

„Той трябва да се произнася по избор именно на конституционни съдии, които са част от неговия състав. Това, само по себе си, е достатъчно абсурдно”, е нейното мнение.

Ако все пак съдът определи избора за противоконституционен, това ще се отрази и на взетите решения от Атанасова и Белазелков.

„Тогава би се оказало, че ако техният избор бъде отменен, КС ще е заседавал в незаконен състав, което вече си е конституционна криза”, обясни още Гигова.

При тази хипотеза Народното събрание се връща в изходна позиция и предстои нова процедура, обясни доц. Киселова.

По думите ѝ не се оспорват конкретно качествата на избраните, а пороци в решението и процедурата.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts