| | | |

Иван Демерджиев във война с Калин Стоянов за откраднатите 81 милиона

Колко е сигурна граница, която пропуска убиец с чужда лична карта да премине в Сърбия, линейка да мине с дрога, а пък самолет да бъде пренесен през България в камион и това да бъде хванато чак в Турция.

Тези въпроси отправи от екрана на Би Ти Ви бившият вътрешен министър Иван Демержиев към приемника си на поста Калин Стоянов.

Очевидно Демерджиев имаше предвид случая с един от обвинените за жестокото убийство на Кирил Русев, в което участва и синът на бивш финансов министър.

Другият обвиняем – собственик на погребална агенция, се оказа, че е минал границата към Сърбия с личната карта на жертвата, а после се върнал със собствения си документ за самоличност.

МВР обяви, че е отстранило трима гранични полицаи за случая, но и до момента не е ясно как изобщо е станал пробивът на границата.

В края на септември 2023 г. пък бе обявено, че двама души с българско гражданство са задържани с дрога в Истанбул в линейка, с която са дошли от България. За операцията съобщи дори вътрешният министър на Турция Али Йерликая в профила си във Фейсбук.

Само преди два дни самолет “Чесна”, скрит в сръбски камион, беше разкрит от турските митнически власти на ГКПП “Капъкуле” на границата с България.

Летателният апарат е бил намерен разглобен при проверка на товарния автомобил със сръбска регистрация.

Става въпрос за самолет “Чесна 172F” ,модел от 1964 г. “Чесна 172” е фамилия от четириместни едномоторни самолети, произвеждани от американската компания “Чесна Еъркрафт” от 50-те години насам. Той се е намирал в ремаркето на камиона, като за тази цел са били демонтирани крилата му.

Тирът беше минал през България и беше влязъл в Турция през българския ГККП “Капитан Андреево”. Водачът на камиона, сръбски гражданин, е бил задържан по обвинение в контрабанда.

Бившият шеф на МВР обяви, че добре знаел за какво се използват тези самолетчета, защото Демерджиев като министър изпращал Стоянов като шеф на ГДБОП да разкрива престъпната им дейност.

На повторен въпрос за какво се ползвали, Демерджиев обяви, че за нелегално пренасяне на наркотици или пари през границата.

Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев попита риторично дали разследването на прокуратурата и обвиненията на наследника му на поста Калин Стоянов във връзка с обществена поръчка за новите лични карти, възложена от МВР по времето на предишното служебно правителство, не е свързано с приемането на България в Шенген.

Според Стоянов, който подаде сигнала до прокуратурата по този случай, анексът към договора с германски консорциум е ощетил държавата с 81 млн. лв.

Договорът е бил индексиран с тази сума, като подписът за това е на Демерджиев – два дни преди да сдаде поста (юни 2023 г.).

“Аз се чудя дали работата в тази връзка (подмяната на личните карти) не е забавена и дали не се търсят някакви странични причини, за да се оправдае това бездействие, защото това бездействие може да се окаже пречка за приемането ни в Шенген,

тъй като наличието на новите български лични документи са част от условията за приемането”, коментира Демерджиев, контраатакувайки Калин Стоянов.

По думите му той нямал нямал никакви притеснения по отношение на договора.

Уточни, че обществената поръчка е започнала през 2018 г. и е минала през дълги перипетии, в това число и съдебни процеси, които са приключили през 2022 г.

Настоява, че цената на поръчката е била завишена заради инфлацията и затова се е наложило договорът с германския консорциум да бъде индексиран.

Демерджиев поясни също така, че искането е било за далеч по-висока сума от одобрените 81 млн. лв.

“Шест месеца всички служби в МВР работиха по тази тема, направихме консултации и с Агенцията за обществените поръчки, съгласувахме текста на анекса с нея.

Получихме одобрение и насоки и така бяха изчислени конкретните суми, които са по-ниски от това, което искаше изпълнителят и то повече от два пъти”, допълни бившият служебен вътрешен министър и изтъкна, че в неговите действия не можело да се търси безстопанственост, за каквото се води разследването.

За него основните въпроси са защо Калин Стоянов е платил тази сума по този договор и защо я оспорва чак сега.

Според Демерджиев министърът или е приел, че всичко е наред по този договор, или е платил поради някакви други обстоятелства.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts