| | | |

Кирил Петков призна за срещата си със Спас Русев и разкри какво е обсъждал

Няма да бързаме, ротацията и попълването на регулаторите ще вървят паралелно

Това заяви в предаването “Лице в лице” по БТВ съпредседателят на ПГ на ПП – ДБ Кирил Петков.

Аз се гордея, че нашата номинация за КС беше съдията Белазелков, каза той.

Кирил Петков разказа за срещата си с бизнесмена Спас Русев в лобито на Гранд хотел “София”.

През деня политици като Нинова и Борисов призоваха Петков да хвърли светлина по случая.

“Познавам Спас Русев от преди 10 години, когато бях в ролята на предприемач. Той беше инвеститор в нови компании. От време на време се виждаме. Във въпросния ден той ми звънна и ми предложи да се видим. Направихме го във възможно най-публичното място – гранд хотел “София””, разказа Петков.

Според него Спас Русев му се обадил, за да разбере какво се случва в България, защото току-що се бил върнал от Лондон.

Петков каза, че Русев никога не е искал услуги от него.

“Никога лобистки неща не са били тема между нас”, категоричен бе Кирил Петков.

Според него, ако е имало нещо тайно в срещата му с Русев, тя нямало да се проведе в такова публично място, където “ходи цяла София”, а в някой от кабинетите в Партийния дом.

Кирил Петков разказа, че тъкмо си поръчал сок и дошла Соня Колтуклиева от ПИК и провалила срещата му с Русев. Имам история със Соня, по време на един полет до Лондон не спря да ме снима със съпругата ми, разказа той.

Бившият премиер отговори и на въпроси по “Чаталджагейт”. Според него там няма нищо и застава зад своя съпартиец Асен Василев.

“За 2 години в политиката никога не съм се навел зад нещо, в което не вярвам. Мога да застана спокойно пред всеки, който говори нещо срещу Асен Василев и да оборя неговите аргументи”.

Борисов и Пеевски ме попитаха има ли нещо, което ме притеснява в тази сделка. Отговорих, че съм сигурно, че тези хора не биха направили нищо в корупционен интерес.

Бившият премиер защити “невероятния експерт във финансите” Асен Василев.

Обвиняваха го, че ще счупи бюджета, оказа се, че е много добър, каза Кирил Петков.

Не се атакува Васко, а София, защити и столичния кмет Васил Терзиев той. Но добави, че с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов обсъждат държавните дела, в София трябвало “да си вземат решенията сами”.

Драмата с Конституционния съд

Часове след клетвата на новите конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков съпредседателят на “Продължаваме промяната” коментира широкото недоволство срещу процедурата.

Той подчерта, че се радва всеки пък, когато “гражданското общество ни вдигне жълт картон”:

“Съдия Белазелков олицетворява всичко това, което ние си представяме като избор за кандидат. В случая Атанасова представлява същата визия за избор, но на ГЕРБ.

Въпросът е за всяко едно подобно назначение къде е червената линия”, каза още Кирил Петков. По думите му това би могло да ги принуди да се замислят при определяне на кандидатите за регулаторите.

“Надявам се да не слагаме толкова ярки политически фигури, които да възпламеняват по този начин”, коментира Петков и даде заявка, че ще бъдат безкомпромисни по отношение на бъдещите кандидати за позициите в регулаторните органи.

Бившият премиер уточни още, че процедурата по номинациите ще бъде по-бавна и ще включи по-активно обществеността.

Приятели ли са вече Петков и Борисов?

На въпрос дали са станали прекалено близки ПП с ГЕРБ и какво е отговорил Петков по повод скандала с имотите на Асен Василев и Даниел Лорер, бившият премиер каза:

“И Пеевски, и Борисов ме питаха дали има нещо, което да ме притеснява в тази сделка. Отговорих им, че има малко на брой хора, на които вярвам на 100% – Асен Василев и Николай Денков са сред тях. Тези хора не биха проявили никакъв корупционен интерес и за една стотинка”, категоричен бе Петков.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: БТВ

Similar Posts