| | |

Bild: Секретен документ сочи къде ще удари Путин след Украйна

Според секретен документ, с който се е сдобил немският Bild, съществува огромна вероятност Русия да нападне т.нар. Източен фланг на НАТО, в случай че постигне победа на фронта в Украйна.

В страниците на документа, който се съхранява в германското министерство на отбраната и който е озаглавен „Съюзническа защита 2025“, е разигран възможен сценарий, при който Руската федерация ще нахлуе в прибалтийските държави през лятото на 2025-а година.

Според документа през февруари т.г. Москва ще обяви нова мобилизация от 200 хил. души за руската армия, а през юни Кремъл ще оповести „голяма победа“ и отстъпление на украинските войски.

Победата на Русия в Украйна ще означава, че Централна и Източна Европа би била „следващата стъпка“ на президента Путин.

През март 2025 г. Путин ще нареди разполагането на допълнителни войски на границите с балтийските държави.

В Беларус ще бъдат разположени две танкови дивизии и една механизирана бригада и общо 70 000 руски войници. НАТО, от своя страна, ще реагира отбранително, разполагайки 300 хил. военни при литовския коридор, гласи един от възможните варианти в страниците на поверителния документ.

„НАТО ще защитава всеки сантиметър от територията на балтийските държави“, заяви неотдавна за в-к „Ел Мундо“ генерал-лейтенант Юрген-Йоахим фон Сандрарт, главнокомандващ Североизточния многонационален корпус на Алианса.

Миналия петък германският министър на отбраната Борис Писториус посочи в интервю за в-к „Der Tagesspiegel“, че „Владимир Путин някой ден ще атакува държава-членка на НАТО“.

Въпреки че към днешна дата такова нападение е изключено, експертите очакват това да се случи рано или късно, предупреди Писториус.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts