| | | |

Стана ясно кой е военният от авиобаза “Крумово”, готвил въоръжен преврат на жълтите павета СНИМКА

Военно-апелативният съд в София отказа да задържи „под стража” старши сержант Галин Генчев, който се опита да организира въстание пред парламента.

Днес столичните магистрати потвърдиха определението на Пловдивския военно-окръжен съд, като не уважиха искането на прокуратурата за постоянен арест. Така мъжът остава с мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 3000 лева, пише trafficnews.bg.

Старши сержант Галин Генчев е дългогодишен служител в авиобаза Крумово. Заеманата от него длъжност е старши авиомеханик на вертолети.

снимка: trafficnews

Определян е като ценен военен кадър, с голям професионален опит, изпълнителен и стриктен в работата си.

До ареста на военнослужещия се стигна след подаден сигнал, че е подготвял въстание на жълтите павета, целящо сваляне на правителството.

В кориците по делото се казва, че започнал да агитира приятели и колеги да извършват преврат, като организират серия протести пред парламента. Облякъл народна носия и заснел видеоклипове в домашни условия, в които призовавал за участие във въоръжени въстания.

Въпросните видеоклипове, където наричал народните представители „поробители”, започнал да разпраща по “вайбър” на военнослужещи и цивилни. Агитирал устно и колегите си в авиобазата в Крумово да се включат в преврата.

Първият незаконен протест е трябвало да бъде на 21 януари пред сградата на Народното събрание в София и да бъде мирен. Следващите щели да бъдат въоръжени и да прераснат във всенародно въстание.

Пред съда Генчев заявил, че не се признава за виновен, дал е и подробни обяснения, по повдигнатото му обвинение. Заявил, че е бил разбран погрешно и неговите действия са изтълкувани неправилно и превратно.

Твърди, че не е проповядвал насилствено изменение на установения от Конституцията на България обществен и държавен строй. Представил себе си като набожен човек. Казал, че помагал на бедни хора с храна, правил дарения и посещавал редовно църкви и манастири. Изразил е и съжаление за случилото се.

В хода на разследването са разпитани 24 свидетели, повечето от които казали, че не приемат поведението на обвиняемия на сериозно. Някои от тях твърдят, че дори не са отваряли клиповете и снимките.

Старши сержант Галин Генчев е разказал, че искал единствено нещата в държавата да се променят към добро, а не да се изменя насилствено държавния или обществения ред. Споделил пред разследващите, че всичко това било на майтап.

След делото, защитникът му – адвокат Пламен Бонев определи решението като справедливо и законосъобразно.

Той не е искал да вдига въоръжено въстание и не е целял по насилствен начин да променя установения от Конституцията на Република България държавен и обществен ред”, каза адвокат Бонев.

„Просто е недоволен от управлението, както и много други хора. От тук нататък делото продължава по същество”, завърши юристът.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts