| | | |

Политолог: Сглобката ще направи живота на Радев черен

„Сглобката се опитва да провокира Радев да направи нещо сега. Ако това не се случи, ще го удря през следващите 2-3 години, за да изхабят рейтинга му и ще направи живота му черен. Времето работи за президента”.

Това коментира политологът Първан Симеонов пред БНР по повод конфронтацията на някои политически лидери с държавния глава.

снимка: Архив

„Сглобката атакува президента от много време насам, защото е необходимата удобна мишена, след като партиите помежду си се сдобриха.

Делян Пеевски може да изнесе тази атака срещу Радев и да свърши трудната работа. Това ще е удобно за сглобката. Възможно е това да е свързано и с вътрешната ситуация в ДПС.

Външният министър на Турция, който е и бивш шеф на разузнаването, се срещна с Мустафа Карадайъ при посещението си в България. В страната стават много важни неща, включително и за нашата сигурност.

Президентът, който трудно може да бъде наречен особено проамерикански, доста енергично се позова на американски инструмент, каквито са санкциите „Магнитски“.

Очевидно става въпорс за пренареждане под повърхността“, анализира Първан Симеонов.

„Нека да изчакаме, защото сега е най-лесно да кажем, че това е удобна ситуация за президента, защото Пеевски е далеч от неговия рейтинг. За него е удобно да има противник, който през годините беше демонизиран.

В подобна ситуация обаче единият няма толкова много да губи, докато Радев е с високия рейтинг и е уязвимият.

Освен това, за Румен Радев е опасно, тъй като изглежда, че се е скарал с всички.

Президентът е в доста по-удобна позиция от гледна точка на обществената популярност. Описвам всичко това, защото не ми се гадае и трябва да изчакаме развитието“, уточнява още Симеонов.

Политологът обаче не вижда логика президентска партия да се появи през тази година.

Той обясни, че ако продължава битката на тези два лагера, по-умереният в мнозинството си българин ще презре и двете крайности.

“Тук идва шанс за Борисов, който днес се вживя в ролята на центрист, на рефер. Тази роля на центрист ще се оспорва в идните месеци и години.

Радев е един кандидат за центрист, Борисов е традиционен в тази ниша и ще се мъчи да си я върне.

Един от новите кандидати за центрист ще бъде Пеевски. Тази битка може да има и стратегическо измерение”, загатва Първан Симеонов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts