| | | |

3 горещи версии за показния разстрел на Мартин Нотариуса

Лобистът в съдебната система Мартин Божанов – Марто Нотариуса, е гръмнат с 1 куршум в главата от 15 метра разстояние, най-вероятно с пистолет.

На местопрестъплението в закрития комплекс „Глория Палас“ в София е открита гилза 9х19 mm, съобщава „Телеграф“.

Килърът е стрелял от засада, ползвайки за прикритие дерето на Владайската река.

Според данните от първите огледи стрелецът е действал професионално, бързо и без да оставя следи.

Изстрелите са произведени зад оградата на затворения комплекс, откъм реката. Към момента няма заподозрени за убийството на Божанов, казаха от Софийската градска прокуратура.

Марто Нотариуса е застрелян около 19.40 часа на 31 януари, уточниха разследващите. На мястото е била майката на убития, 4-годишното му дете и няколкомесечно бебе.

Помпа

Разследването прави различни експертизи, проверяват и за евентуално оръжие, което да бъде открито в района.

През нощта екипи на Столична община дойдоха с помпа, за да отводняват района на дерето, за евентуалното откриване на още следи от извършителя на мократа поръчка. Градският прокурор Илияна Кирилова потвърди, че Марто Нотариуса се е занимавал със съмнителни сделки.

Има съмнения и за имотни измами.

„В прокуратурата има сигнали за заплаха от негова страна спрямо магистрати, които не са прокурори. Има и данни за разследване по имотни измами“, уточни Илияна Кирилова. Три са основните версии на разследващите.

Едната е свързана с лобизъм в съдебните среди и конфликт, породен от това, другата е неуредени сметки покрай имотни сделки и третата е междуличностни отношения.

Бизнес

В средите на ъндърграунда Нотариуса е известен като човек, който може да реши всички проблеми с Темида. С негово съдействие са се решавали дела, определяли са се мерки за неотклонение и са се произнасяли присъди.

Бившата Мис България Ивайла Бакалова потвърди, че от нея и бизнесмена Веселин Денков – Весо Брадата, Нотариуса е поискал 100 000 евро, за да оправи проблемите му със съдебната система.

„Използва болната ни съдебна система, за да се облагодетелства финансово. Това му е бизнесът от години“, коментира Бакалова.

„Има връзки на много високо ниво в съдебната система. С прокурори, със съдии. Може да повлияе при решаване на дела. От поне 15 години се занимава с това“, допълни моделката. Тя потвърди и че се познава със съпругата на Нотариуса Гергана Грънчарова, която сега е служител в ГДБОП. Двете се срещнали в риалити предаването „Къртицата“.

Тогава Бакалова не подозирала, че Грънчарова има интереси в правото и силовите структури на държавата. „Животът й се промени, откакто започна връзка с Мартин Божанов“, отбеляза Бакалова.

Негативно

Името на Марто Нотариуса се появи в публичното пространство за последно точно във връзка с данни за прокурорски рекет върху бизнесмена Веселин Денков и приятелката му Ивайла Бакалова.

През есента на 2019 г. съдия Владислава Цариградска от Районния съд в Луковит обяви, че е получила предупреждение, че ако не се отведе от дело по имотен спор, ще излязат негативни публикации за нея в медиите. Съдийката е предупредена, че страна по делото за имот е Мартин Божанов-Нотариуса.

Дела

Цариградска веднага съобщава за случилото се на много колеги, консултира се с тях, а междувременно срещу нея продължава медийната кампания с очернящи публикации.

На 14 януари 2020 г. се провежда съдебно заседание по въпросното дело – иск по чл. 19 по Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) за обявяване на предварителен договор за продажба на имот за окончателен.

Делото се води по иск на сегашната съпруга на Божанов – Гергана Божанова (тогава Грънчарова), по това време негова интимна приятелка, която по време на процеса му ражда дете. Божанов, адвокатът му Велимир Атанасов и адвокатът на Грънчарова Калин Чанков настояват Цариградска да си направи отвод, като се позовават на публикациите срещу нея.

Съдийката отказва отвод, Божанов демонстративно напуска залата. Тогава непознат човек се приближава до съдийската банка и казва на Цариградска: „Нали знаеш какво ми се случи на мен, бях в инвалидна количка“.

Цариградска твърди, че от колеги научила, че около две години по-рано, през 2017 г., същите хора по аналогичен начин са заплашвали в съдебна зала съдия Цветко Лазаров от Софийския апелативен съд.

От Министерство на правосъдието дори й назначават за няколко месеца лична охрана, тъй като се страхува за живота си. Цариградска и Лазаров сигнализират ВСС и през февруари 2020 г. се явяват на изслушване пред Съдийската колегия, за да разкажат за натиска. Нещата обаче замират.

За Марто Нотариуса се заговаря отново през лятото на 2021 г. покрай Весо Брадата и Ивайла Бакалова.

Марто като Красьо

Марто Нотариуса е лобирал в съдебната система подобно на един позабравен лобист, прочул се като Красьо Черния, припомниха запознати.

Разликата между двамата обаче е, че Нотариуса е бил далеч по-брутален и безкомпромисен в действията си. Държал е с компромати действащи съдии и прокурори. Имал е дебели протекции в ръководството на съдебната власт и близки контакти с политици.

Връзките му се разпростират с партийци от всички цветове. Действията на Нотариуса са чист бизнес, без особена политика. Според запознати, макар и близък с различни кръгове, Нотариуса е действал главно обслужвайки личните си интереси и винаги в лична изгода.

Никога не е бил нотариус

В регистъра на Нотариалната камара на Република България няма и никога не е било вписвано лице с име Мартин Божанов като нотариус или помощник-нотариус. Това заяви председателят на Съвета на нотариусите на Нотариалната камара Димитър Танев.

Повод за изявлението е убийството на Божанов, чийто прякор Нотариуса бе погрешно объркан от някои медии и така представен в публичното пространство като действащ нотариус. Това се оказа категорично, че не отговаря на истината.

Нотариуса е сочен за участник в схеми за имотни измами. От Камарата се заканиха да съдят всеки, който твърди, че застреляният е бил истински нотариус.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts