| | | |

Напрежение: Премиерът с най-нисък рейтинг се сравни с 10-години успешно управляващия Борисов и намекна, че ротация може и да няма

Отдавна не сме имали среща. Добре е да почнем да си говорим директно, а не през медиите. Разговорите през медиите са нещо доста вредно.

Това коментира на брифинг в НС премиерът Николай Денков след като минути по-рано Бойко Борисов заяви, че е получил есемес с искане да се видят.

Премиерът заяви, че има теми – разговори за ротацията, оценка за министрите и важни теми за България.

“Мога да му разкажа повече за Европейския съвет”, добави той.

И добави, че след като Борисов като министър-председател е пътувал до САЩ е естествено и Денков да го направи.

“Няма да отида на пътуване, което не си струва. Работил съм там, имам много приятели, но отивам не да ги видя, а да изпълня задълженията си като премиер”, каза Денков.

Той се съгласи с думите на Борисов, че ротацията, не е на всяка цена.

“Тя ще се случи и трябва да стане като има ясна гаранция, че ще продължим работа по управленската програма и е ясно, че ще се развиваме като проевропейска държава, която се бори за увеличаване на доходите и намаляване на неравенствата.

Това са целите, за които се борихме. Ако можем да ги реализираме, ще има ротация, ако не – няма да има”, отсече Денков.

А за евентуалните рокади бе категоричен:

Няма фиксиран състав на МС. Едва след като има съгласие ще бъдат обявени имената и функцията не Денков освен като вицепремиер.

“Лесно е да се правят квалификации, да се отправят критики, затова от самото начало казах, че оценката на министрите ще е на база на изпълнение на тяхната програма.

Комуникацията на министрите с медиите също има значение, това ще е част от дискусията, но е по-малважно от общата задача за изпълнение на управленската програма. Изпълнението й е доста добро”, доволен е премиерът

На въпрос за разкритата корупционна схема в спортното министерство Денков каза:

“Нямам притеснения по отношение на интегритета на министъра спорта, нямам и по отношение заместниците му. Тази корупционна схема, която бе хваната, се отнася за лица, назначавани преди този екип. Те правят всичко възможно да бъде разчистено министерството. Това е в техните права”.

“Интересно е друго – бившият премиер Борисов подхвърли, че няма зам.-министри на ГЕРБ. Има и други, но това е пример – има място, което държим свободно да предложат заместник-министър. Но те не са предложили.

Ето пример, че ГЕРБ от една иска зам.-министри, не подава, а после почва да критикува защо няма техен зам.-министър. Това е част от опита да се дистанцират, когато им е неизгодно и да си припишат актив, когато им е удобно”, заяви Денков.

И настоя, че всеки има право да предлага хора, които ще бъдат оценени, Ако са с подходящи качества – могат да бъдат назначени.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts