| | | |

Тодор Тагарев: Трябва да се готвим за война, рисковете нарастват

Нямам покана да остана министър след ротацията. Ако имам покана, ще видим дали ще има условия да изпълнявам програмата си. Трябва да се готвим за война, рисковете нарастват.

Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев в предавеното “Лице в лице” по БТВ.

За ротацията

“Нямам покана да остана след ротацията. Ако имам, вече ще трябва да имаме разговор за това при какви условия ще се очаква да изпълнявам своите отговорности.

В една трудна ситуация сме, която изисква бърза адаптация на цялата отбранителна система. Това далеч не е тривиален въпрос и за да се реши той, е необходима възможно най-широка политическа подкрепа и със сигурност такава от парламента.

Министър, който няма политическа подкрепа от парламента, няма шанс да осъществи нужните реформи”, коментира Тагарев на въпрос дали ще остане министър на отбраната в кабинета на Мария Габриел.

За акцията срещу шпионажа в полза на Русия

Той коментира и днешната акция в ГДБОП и ДАНС, където тече разследване за шпионаж в полза на Русия.

Нито армията, нито системата ни за сигурност са изолирана от обществото ни. То е подложено на остра масирана информационна обработка и на нея понякога се поддават и служители на системата за сигурност.

По повод отменената визита в САЩ, Тагарев заяви:

„Имам уговорена среща на много високо равнище в Пентагона, която ще проведа онлайн“. Министър т отказа да съобщи с кого ще разговаря и за какво.

Министърът на отбраната подчерта, че за България е изключително важно да поддържа органични и перманентни отношения със САЩ като наш стратегически партньор.

„Начинът да гарантираме отбраната си е като инвестираме в собствените си способности, но и като работим заедно с нашите съюзници от НАТО, което включва разполагане на определени видове системи“, каза Тагарев.

За агресивната политика на Путин

„Путин води политика, която води до милитаризиране на Черно море, то е поле на интензивни военни действия. Не можем да стоим отстрани и да гледаме, ние трябва да търсим решение“, категоричен бе министърът.

„Оценката, че рисковете за сигурността на Европа нарастват, се споделя все по-широко, и то вече на вече на военните рискове.

Няколко министри на отбраната, няколко висши военни ръководители и правителствени ръководители, вече излязоха с тезата, че трябва да се готвим за война“, заяви Тодор Тагарев.

Той допълни, че хипотезата ние да се включим във война, не присъства.

“Говорим за рискове – Русия да успее да постигне целите си в Украйна и да продължи с агресивната си политика”, отбеляза Тагарев.

За БТР-ите

“БТР-ите ще бъдат транспортирани най-вероятно по ЖП до Украйна. Не всичко зависи от нас, но ние вършим доста работа. Те се намират на различни локации в страната и трябва да бъдат подготвени”, коментира Тагарев.

Според него това са машини, които стоят повече от 30 години и никой не проявява интерес към тях затова е нормално те да бъдат предоставени на Украйна, защото ще им бъдат от помощ.

“Това решение се прие много остро от страна на опозицията в парламента. Нека някой да отговори на въпроса, защо толкова дълго време не са използвани? По време на дискусиите в Народното събрание се чуха много екстравагантни идеи”, допълни министърът.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts