| | | |

Евродепутат: „Русиягейт“ е реалност. Руските служби превземат България

„Русиягейт“ е реалност. В България констатираме дезинформация, опити за фалшифицирани на историята, за регистрация и финансиране преди избори на прокремълски партии и за конфронтация в обществото.“

Това заяви пред Европейския парламент в Страсбург евродепутатът Александър Йорданов от ГЕРБ-СДС и Европейската народна партия.

Той говори на дебат, посветен на „Русиягейт“ – твърденията за намеса на Кремъл в демократичните процеси в ЕС. Дебатът бе свикан след разкритието на изданието „Инсайдър“, че латвийската евродепутатка Татяна Жданока поне от 20 години насам работи за руската Федерална служба за сигурност (ФСБ).

Сред авторите на публикацията е и българският журналист Христо Грозев.

„Руската агентура е инфилтрирана в институциите, медиите, гражданските организации, армията и службите за сигурност, банките и компаниите в енергетиката, в университетите.

Руските агенти наричат войната срещу Украйна конфликт. Те говорят за мир чрез териториални отстъпки от страна на Украйна.

Според тях подкрепата за Украйна е въвличане във война. Те саботират предоставянето на военна помощ. Те твърдят още, че нашият съюз се разпада, че с членството в него държавите губят своя национален суверенитет, и винаги допълват, че европейските ценности са чужди на традиционните национални ценности“, продължи Йорданов.

След което изтъкна, че е чувал такива политически тези и в пленарната зала.

Затова според него отдавна е време за общоевропейска стратегия и акция за пресичане на руските агентурни действия в Европа.

В заключение Йорданов призова за благодарност към Христо Грозев заради публикацията му за дейността на Татяна Жданока.

Думата взе и Андрей Ковачев, съпартиец на Йорданов.

„Кристално ясна е целта на руската политическа върхушка да разедини и отслаби ЕС, да го направи неефективен, пробит от конфликти и разногласия“, започна той.

И даде примерни теми, по които Москва работи и търси разединение чрез разпространяване на дезинформация.

Той назова икономиката, миграцията, енергетиката, социалните и семейните теми, историята, регионалните конфликти като в Каталуния, в Северна Македония и България, в Сърбия и Косово, „Брекзит“ и много други.

Липсата на ефективна декомунизация в образователната система и обществената среда в Източна Европа прави много по-лесно влиянието на Русия в тези страни, смята Ковачев. Според него демокрацията има нужда от ефективна имунна система, за да се предпази от тези зловредни влияния.

Българският евродепутат е убеден, че можем да се предпазим само с общи усилия на националните правителства.

Изказа се и самата Татяна Жданока, която от две години насам е независим евродепутат.

Преди две години тя бе изгонена от проевропейската група „Зелените“/Европейски свободен алианс (ЕСА), след като отказа да подкрепи резолюцията, осъждаща руското нахлуване в Украйна.

„Да, агент съм. Агент за мир, агент за Европа без фашизъм, агент за правата на малцинствата, агент за Европа от Лисабон до Урал“, заяви тя.

Жданока е етническа рускиня.

Тя се извини, че не е била успешен агент. И обвини евродепутатите, че не само са смятали Русия за стратегически партньор, но и че са участвали в организираните от нея съвместни форуми с Москва.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts