| | |

Безпрецедентен иск: 1,6 милиона лева кръвнина за кърджалиец

Внук на загинал в Гърция кърджалиец поиска обезщетение в размер на 30 000 лева. То обаче му бе отказано.

Инцидентът станал на 30 януари 2019 година на пътя между Комотини и Ксанти. Водач на лек автомобил „Ленд Роувър“ блъснал пешеходец. Мъжът от Кърджали починал вследствие на тежките травми от удара. Той се движил в дясната част на платното заедно с още един мъж.

Водачът на автомобила с комотинска регистрация извършил куп нарушения-превишена и несъобразена скорост с пътните условия и видимост, не контролирал непрекъснато превозното средство, не проявил внимание към уязвим участник в движението и с поведението си създал опасност за останалите участници в движението.

Две години след инцидента съпругата и децата на жертвата поискаха общо 1 600 000 лева обезщетение.

Исковете бяха заведени срещу гръцка застрахователна компания. Всеки от четиримата наследници поиска по 100 000 лева, частично обезщетение от 400 000 лева, уточнява 24rodopi.com.

„Изключително тежко приехме загубата. Със съпруга ми сме от 40 години заедно. Голямата ни дъщеря живя с нас до брака си.

Другите ни две деца бяха в нашето домакинство до смъртта на баща им. Загубихме главата на семейството“, посочиха от фамилията като мотиви за търсеното обезщетение от гръцката застрахователна компания.

Съдът в Кърджали тогава одобри частичните искове в размер на по 80 000 лева за всеки от наследниците.

Искът на внука обаче бе отхвърлен само преди дни от окръжните магистрати. Съдът не счете, че събраните по делото доказателства установяват трайна връзка между внука и дядо му.

Момчето е живяло с родителите си в отделно домакинство, в друго населено място. Един-два пъти в месеца само посещавал дома на дядо си. Завършил средно образование в Кърджали, после следвал в Пловдив, а от годни живеел зад граница.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts