| | | |

Радев пак озлобя, заговори за паянтовата сглобка

Народното събрание е върховният и най-демократичен орган в една парламентарна република, но това, че си на власт и имаш мнозинство, не означава, че можеш да правиш каквото си поискаш, да погазваш демонстративно всякакви правила, дори самата Конституция.

Така остро коментира ситуацията президентът Румен Радев по време на участието си в ритуала за Трифон Зарезан в Монтанско.

От тук насетне всяко безпринципно мнозинство и всяка паянтова сглобка може да променя и да прекроява основния закон спрямо своите зависимости и интереси.

Затова с моето вето все пак давам шанс на мнозинството да покаже, че може да работи без да погазва основополагащи принципи на законотворчеството, добави държавният глава.

Думите му са по повод ветото, което той наложи върху конституционните промени, и което днес се гледа в парламента.

Според държавния глава тревожен синдром завладява работата на Народното събрание.

„Истинската цел на промяната на Конституцията не е била правосъдната реформа, а овладяването на цялата власт”, твърди Радев.

Той коментира и предстоящата ротация във властта

„Това не е ротация. Това е подаване на оставка на цялото правителството заедно с министър-председателя. Оттам нататък цялата процедура се задвижва наново”, посочи президентът.

По-рано се разгоря спор с Бойко Борисов и Делян Пеевски след коментара на Румен Радев за идващата ротация и разправиите за поста външен министър:

“Дрязгите покрай предстоящата ротация оставят впечатление, че всъщност няма толкова голямо значение кои ще бъдат пешките на властовата дъска в ролята на министри, защото решенията се взимат от други хора на друго място”, заяви държавният глава.

Лидерът на ПГ на ДПС Делян Пеевски пък отговори, че самият Радев е местил пешки и топове цели 2 години, докато траеше служебната власт.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts