| | | |

БОМБА! Свидетели: Гешев е посещавал клуба на Нотариуса

Бившият главен прокурор Иван Гешев е посещавал клуба на Мартин Божанов, по прякор Нотариуса.

Това са обявили свидетели по делото срещу престъпната група на Божанов, което се води в Софийската градска прокуратура, стана ясно в събота.

Дали това е вярно обаче тепърва ще се изяснява от държавното обвинение.

По делото били разпитани десетки свидетели, като разпитите се провеждали изключително интензивно от тримата наблюдаващи прокурори.

След тези разпитани хора, между които имало съдии, прокурори и дори прокурорски помощник, имало такива, които казали, че бившият главен прокурор е ходил в SS club.

Бившата жена на Божанов – Адриана, която се е развела с него през 2017 г. и от тогава били в лют конфликт за семейното имущество, твърдяла същото.Самото дело срещу Божанов започва всъщност по сигнал на бившата му съпруга през 2022 г., подаден в ГДБОП.

Според свидетелите посещенията на Гешев в клуба били по времето, когато бил начело на спецпрокуратурата и приключили с избирането му за главен прокурор. Всичко това обаче засега остава в сферата на твърденията.

Преди време от Софийската градска прокуратура уточниха, че само по себе си посещението в едно заведение не е нарушение на закона.

Изяснява се и дали други магистрати са ходили в клуба на Божанов, както и дали има такива, които са опъвали чадър над престъпната му дейност.

Правосъдният министър Атанас Славов вече обяви, че ще инициира дисциплинарни производство спрямо съдии и прокурори, посетители на заведението.

Предстои разследването да установи и от кога до кога е функционирал клубът, тъй като и в тази посока информацията е противоречива.

Според някои заведението, което се намира в кв. “Гео Милев” престанало да съществува със закриването на спецправосъдието, а според Николай Стайков от Антикорупционния фонд то работело буквално дни преди убийството на Божанов в началото на февруари.

Междувременно от дневния ред на Прокурорската колегия на ВСС става ясно, че на 21 февруари ще бъде образувана нова дисциплинарка срещу бившата шефка на Софийската районна прокуратура Невена Зартова заради Нотариуса.

Самата Зартова обяви, че официално се познава с него от 2005 г.

Тя вече има едно дисциплинарно производство от м.г., когато и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов й поиска оставката. То беше за цялостната й работа като административен ръководител.

По другия паралелен сюжет за лобизъм в съдебната система, но свързан с кръга около бившия следовател Петьо Петров-Пепи Еврото, наречен на името на друго несъществуващо заведение Осемте джуджета, предстои внасяне на обвинителен акт срещу прокурора от СРП Константин Сулев.

Той е обвинен за това, че неправомерно е повдигнал обвинение на Пепи Еврото и доверения му човек Кристиян Христов за принуда чрез събиране на специални разузнавателни средства.

Петьо Петров, бившата му жена Любена Павлова и прокурорът Делян Деянов имат обвинение по друго дело.

То е за асансьорния завод на баща и син Илия и Явор Златанови и иззетите и после върнати златни монети.

Според разследване на Антикорупционния фонд златните монети вместо при Златанови, отишли в багажника на джипа на Любена Павлова.

Източник: 24 часа

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts