| | |

Най-малко 177 са арестуваните в Русия след демонстрации в памет на Навални

Най-малко 177 души бяха задържани по време на прояви в Русия в памет на починалия вчера Алексей Навални, най-яростния критик на руския президент Владимир Путин, съобщи правозащитната организация ОВД-Инфо, цитирана от Ройтерс.

47-годишният бивш адвокат Навални изпадна в безсъзнание и почина вчера след разходка в наказателната колония “Полярен вълк”, където излежаваше тридесетгодишна присъда, съобщиха властите.

ОВД-Инфо, която докладва за свободата на публичните прояви в Русия, съобщи, че към 10:30 ч. по Гринуич днес повече от 177 души в 21 града в Русия са били задържани по време на демонстрации и бдения. Организацията заяви, че 99 души са били задържани в Санкт Петербург и 11 в Москва – двата най-големи града в страната, където са съсредоточени предимно образовани и градски поддръжници на Навални, отбелязва Ройтерс.

ОВД-Инфо съобщи и за арести в по-малки градове в Русия, сред които граничния с Украйна град Белгород, където седем души бяха убити при украински ракетни удари в четвъртък.

“Възможно е в полицейските управления да има повече задържани лица, отколкото в публикуваните списъци”, каза ОВД-Инфо.

“Ние публикуваме само имената на тези лица, за които имаме надеждни сведения и чиито имена можем да публикуваме.”

Ройтерс отбелязва, че не може да провери броя на лицата.

Стотиците цветя и свещи, положени вчера в Москва в памет на Навални, бяха изнесени през нощта предимно в черни чували. Руснаците, които отдаваха почитта си, разказаха за своето отчаяние и апатия след смъртта на Навални.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Ройтерс

Similar Posts