| | | | |

Надежда Йорданова не се радва от предсрочното освобождаване на Гешев, ето защо

Гешев действаше като мотиватор на партиите да осъзнаят колко е необходима съдебната реформа, каза тя

Трябва главен прокурор, който ще ръководи прокуратурата така, че тя да престане да бъде чадър за едни и бухалка за други, заяви Йорданова

“Предсрочното освобождаване на Иван Гешев беше очаквано събитие, но закъсняло. Не е повод за радост.

Не мога да се радвам, че бяхме в ситуация, при която повече от 3 години нямаше нито професионалните, нито нравствените качества да заема тази длъжност”

Това заяви Надежда Йорданова от “Демократична България” в предаването “Денят започва” по БНТ.

Иван Гешев беше освободен от поста главен прокурор с указ на президента Румен Радев в четвъртък. Това се случи, след като в понеделник Висшият съдебен съвет гласува осбождаването му с 16 гласа “за”.

“Не трябва да позволяваме свалянето на Гешев да спре необходимите реформи. Поради това, че той не отговаряше на поста, Гешев действаше като мотиватор на партиите да осъзнаят колко е необходима съдебната реформа”, коментира тя.

“Иска ми се да вярвам, че мнозинството във Висшия съдебен съвет осъзна, че поведението на главния прокурор е нетърпимо.

Не може да не направи впечатление съвпадението на обстоятелствата. Имаме кандидат за премиер, който заявява, че ще поиска оставката на главния прокурор.

От друга страна искам да оставя назад подозренията за политическо мотивирано действие от страна на членовете на ВСС”, каза Йорданова.

“Не трябва да бавим преструктурирането на Висшия съдебен съвет. ВСС трябва да избере прокурор, който временно да изпълнява длъжността. Такъв, който има високи нравствени и професионални качества.

Прокурор, който ще ръководи прокуратурата така, че тя да престане да бъде чадър за едни и бухалка за други”, смята депутатката от ДБ.

Функциите на главния прокурор трябва да бъда ограничени. Премахването на фигурата на обвинител номер едно крие доста рискове.

От ПП/ДБ подготвяме промени в Конституцията, с които да се ограничават правомощията на главния прокурор. Обсъждат и промени, касаещи статута на служебното правителство.

Йорданова посочи, че престижа на съдебната власт се уронва чрез публичното говорене.

По думите й ВСС не е взел на сериозно нейното искане за отстраняване на обвинител номер едно, което тя е внесла по времето си като правосъден министър.

Според нея ВСС трябва да избере временно изпълняващ длъжността главен прокурор, който отговаря на стандарта, който има високи нравствени качества, който може да изпълнява задълженията си на висота и да работи в интерес на обществото.

Йорданова подчерта, че никой от заместниците на Иван Гешев не отговаря на този профил.

Депутатът от ПП/ДБ поясни, че конкретни имена за поста не са обсъждани. Решението в никакъв случай обаче не бива да е политическо.

Решаваща е крачката по която ще бъде избран следващия главен прокурор. Ние сме в ситуация където има криза на доверието. Трябва да започнем да градим мостове. Много институции са с изтекъл мандат, добави тя.

По думите й е важно кой ще избира следващият главен прокурор. Според нея първо НС трябва да приеме промените в конституцията, касаещи преструктурирането на ВСС и промяната на статута на обвинител номер едно.

Няма законова пречка ВСС да стартира нова процедура за избор на главен прокурор. Надявам се въпреки това да проявят разум и да изчакат, уточни тя.

Иван Гешев говореше повече като политик, отколкото като юрист. Ако има политически амбиции, честното поведение е да направи политически проект, смята Йорданова.

По отношение на ветото на президента за измененията в ЗСВ, тя посочи, че то е очаквано.

Ветото е добре мотивирано. В измененията има две груби нарушения – извеждането на НСлС от прокуратурата и промени в дисциплинарната отговорност на магистратите, каза още тя.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts