| | | |

Нова смърт на опозиционен активист зад решетките

Беларуският опозиционен активист Игор Ледник е починал в затвора, където излежаваше присъда за оклеветяване на беларуския президент Александър Лукашенко

Това съобщиха от партията, в която членуваше Ледник, и специализирана неправителствена организация.

Ледник, който е бивш член на беларуската Социалдемократическа партия, активист и журналист, е починал в затвора на 64-годишна възраст”, заяви партията в “Телеграм”.

Информацията беше потвърдена и от правозащитната организация “Вясна”.

Ледник беше арестуван през декември 2022 г. и осъден на три години затвор, за, както заявиха обвинителите му, оклеветяване на беларуския президент Александър Лукашенко.

Обвиненията му бяха повдигнати заради публикация в издание на Социалдемократическата партия, допълни партията на Ледник.

В затвора здравето на опозиционера се е влошило значително, съобщиха от партията му, която е управлявана от активисти, които се намират зад граница.

Организацията допълва, че Ледник е претърпял хирургическа операция заради проблем с храносмилателната система и че страда и от кардиологичен проблем, но не е посочила причината за смъртта му, нито точната дата, на която тя е настъпила.

След президентските избори в Беларус, произведени през 2020 г., за които опозицията каза, че са били спечелени с измама от Лукашенко, репресията срещу опозиционерите продължава с пълна сила. След изборите имаше масови протести, потушени със сила от властите.

Оттогава стотици активисти, журналисти, правозащитници или обикновени граждани бяха осъдени на тежки присъди или принудени да заживеят в изгнание.

Според “Вясна” в Беларус има над 1400 политически затворници.

Ледник е петият политически затворник, умрял в ареста в Беларус от 2021 г., според организацията.

Беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска коментира по повод смъртта на Ледник, че това е огромна трагедия и несправедливост.

“Режимът убива в затворите беларусци, които искат да променят живота на тяхната страна за по-добро”, заяви Тихановска в “Телеграм”.

В началото на януари Вадим Храско почина в затвора от пневмония в беларуска наказателна колония. Това беше четвъртият политически затворник, починал в затвора. Тогава правозащитници казаха, че Храско не е получил медицинска помощ, от която се е нуждаел.

Днес по повод смъртта на Ледник Светлана Тихановска обвини беларуските власти, че нарочно са убили Игор Ледник, като са го държали в затвора, докато името му е фигурирало в списъка с прекалено болни или прекалено възрастни лица, които не е трябва да се намират зад решетките.

Според Тихановска още около десет политически затворници, засегнати от различни здравословни проблеми, имат нужда от помощ сега.

“Те се борят за своето здраве и за техния живот при ужасяващи условия. Ние трябва да обединим силите си, за да направи така, че те да бъдат освободени възможно най-скоро”, допълни тя.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Интернет

Similar Posts