| | | |

Кирил Петков отговори на критиките: Меморандумът на ПП-ДБ не е ултимативен. Бойко Борисов….

Съпредседателят на ПП Кирил Петков отговори на критиките относно меморандума.

Приех критиката на Борисов и им изпратихме меморандума официално до техния зам.-председател на групата, отделно можем да им го дадем на ръка.

Това обясни съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков, след като по-рано днес Бойко Борисов изрази негодувание, че меморандумът е пратен само на Мария Габриел, а не и на групата на ГЕРБ.

Но той е прочел само първите два реда, а по-важната част е на следващата страница. Не става дума за подарък или делкане на регулаторите, а се казва ясно, че страните се отказват от излъчване на кандидати с ярък политически профил.

Петков допълни, че ПП-ДБ все още нямат отговор от ГЕРБ по предложения от тях меморандум.

“Предполагам, че ще го прочетат внимателно, ще го анализират и ще вземат решение”, коментира Петков.

“Направихме законите първите 9 месеца, вторите 9 месеца трябва да попълним хората, които да им дадат смисъл. Искаме да сме сигурни, че никой няма да звъни на тези хора, които назначаваме, че те имат интегритет. Това е мечтата ми.

Искам този път да имаме максимално прозрачно изслушване, да минем през процедурите, да отворим възможност обществените организации да предлагат кадри”, коментира Кирил Петков.

Реално трябва да се откажем от контрола. Малко е неестествено, защото например шефката на КЗК в момента е майка на депутат от ГЕРБ. Ние не искаме това да се случва занапред.

Призоваваме и Борисов да има тази смелост – заедно да направим така, че регулаторите да са изпълнени с независими и политически неоцветени хора.

А равнопоставеността е като се гарантира, че двете страни имат право на вето и няма да има превес, а взаимно ще се контролираме, обясни Петков.

Хората трябва да започнат да разбират, че единственият начин да започне промяната е да сменим регулаторите с независими хора, на които никой не може да се обади, допълни той.

Петков се съгласи с Борисов, че трябва да се излъчат отделно екипи с юристи, които да прегледат внимателно меморандума.

Този меморандум не е ултиматум, а започване на прозрачен начин, отворена наша позиция към ГЕРБ, за да стигнем до разбирателство, обясни Петков.

И допълни: Накрая, ако всички се съгласим, има смисъл следващото управление. Защото ние не искаме да сме във властта само за властта, а ако продължава промяната – автикорупционната, съдебната реформа хората трябва да бъдат защитени.

Всички българи в момента имат чувството, че независимо за кого гласуват, получават един и същи резултат. И това се случва, защото точно тези регулатори, служби, съдебна система – тя не зависи от избори.

И ако сега нямаме смелостта като политически лидери да я променим, това ще бъде в ущърб на хората, допълни Петков.

Той коментира и създаването на временната комисия в Народното събрание, която да се занимае със скандалите около Мартин Божанов – Нотариуса.

Комисията бе оглавена от Никола Минчев, но това повдигна въпроса има ли изолация на Бойко Рашков? Петков не отговори какви са причините Рашков да не бъде част от комисията.

“Много уважавам Бойко Рашков и лично му се обадих. Надявам се, че между него и Никола Минчев – той ще може да даде допълнителна информация. М

оже да бъде изслушан в тази комисия, ако има знания и информация – да я предаде. Щастлив съм, че комисията се оглави от Никола Минчев, наш представител. Той има сериозна репутация и ще я защити”, заяви Петков.

“Омръзна ми да слушам за Пепи Еврото, за Мартин – Нотариуса, да чувам, че има руски шпиони, а службите не работят.

Може би искам прекалено голяма промяна за това общество, но си струва да съм в управлението, ако има шанс тя да продължи”, допълни съпредседателят на ПП-ДБ и призова прокурорът, който има правомощия да разследва главния прокурор, може да направи всичко възможно да си свърши работата и ако има престъпление на ниво главен прокурор, той да бъде разследван.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts