| | | |

Предозиране! Денков: Защо да сме съгласни с Борисов, като все примъква ДПС?

“По отношение на разговорите за ротацията за мен са изключително важни две неща.

Първо, ние трябва да запазим добрия, конструктивен тон с госпожа Мария Габриел, както досега сме го имали, за да си имаме доверие, че можем да продължим да работим заедно.

Второ, за да съществуват правителство, парламент, то трябва да изпълнява тази програма, за която сме се разбрали още в самото начало, когато беше избрано правителството, на което съм премиер.

Така че същината на разговорите, и тя е много повече в парламента, е дали ще има съгласие да се довършат реформите, които започнаха преди девет месеца.”

Такива коментари даде на брифинг в парламента премиерът акад. Николай Денков.

Премиерът днес участва в парламентарен контрол и отговори на въпроси на депутатите.

Денков припомни, че когато той и Габриел представиха декларацията си, с която обявиха създаването на правителството, управлението е било обявено като съвместно на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

“Това, че по някаква причина господин Борисов непрекъснато примъква ДПС към съответните решения, е въпрос, който той е решил да реши по този начин. Това не означава, че ние трябва да сме съгласни с това”, каза той.

“По отношение на разговорите с госпожа Габриел, бих казал, че имаше известна емоционална реакция от нейна страна, но в момента, в който седнахме заедно,

обяснихме какви са аргументите, какво нея я притеснява, какво ние сме имали предвид, разговорът влезе в нормално русло на обсъждане с аргументи, както винаги е било досега”, разказа акад. Денков за разговорите си с вицепремиера за меморандума.

Документът бе изпратен първо на Габриел, но тя обяви, че няма да го подпише.

“Нека да се върнем 9 месеца назад и да видим, че още тогава, а и през следващите месеци, непрекъснато имаше дискусия дали това правителство устойчиво може да работи. Оказа се, че през тези девет месеца може да работи.

Когато има ясни приоритети за следващите девет месеца, има всички шансове отново да може да работи и да свърши работа”, заяви Денков.

На въпрос на журналист какво е родило това правителство след девет месеца, Денков отговори:

“Това, което аз видях, е начало на правосъдната реформа, промени в ключови закони, които бяха забавени толкова дълго време, промени в конституцията, конституцията, които дават възможност да рестартираме тази система, която очевидно има много сериозни проблеми.

Случаите с Нотариуса и “Осемте джуджета” са това, което виждаме на повърхността.

Очевидно е, че има и политически чадър над тези процеси, които виждаме в прокуратурата и съдебната система.

Нашата цел е да знаем, че сме излекували доколкото е възможно тази система, това няма общо с това какво кафе е пито”.

“Ние непрекъснато сме като в един вулкан и се чудим дали да скочим в него”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts