| | | |

Христо Иванов: Това е шантаж! Пеевски се държи като дребна квартална мутра. А целта му е да…

“Боравя с политически аргументи. Този тип опит за шантажиране – с това кой къде е ходил и в коя стая е разговарял, е изключителна пошлост и поведение на дребни квартални мутри, които искат да изглеждат големи политически фактори. Поведение, свързано с опити за публичен шантаж, за злепоставяне с неполитически аргументи.”

Това заяви в интервю за БНР съпредседателят на ДБ Христо Иванов, след като бе наречен от Делян Пеевски “сладка куртизанка”, която стояла в скута му, както и други подобни изрази.

“Не съм сигурен дали този тип поведение е проява на самочувствие или на нервност. Ако говорим за нервност, се намираме в съвсем друга оптика.

Очевидно нервността е от това, че г-н Пеевски е смятал, че му се дължи някакъв пай и това не се сбъдва. Поради което предизвиква криза.

Той иска да тласне страната към избори, защото не получава това, което иска.”

Чакаме насрещна преговорна позиция, обясни Иванов.

“Ако има условия да продължим нататък, това ще си проличи. За момента не мога да съобщя, че е настъпило някакво раздвижване. Очакваме насрещната позиция на ГЕРБ. С ГЕРБ споделяме отговорността за това управление.”

Формулата предвижда Денков да подаде оставка на 6 март. След това ще има преговори в условията на кабинет в оставка, колкото време даде президентът Радев, защото вече ще е в сила “неговият хронометър”, посочи той.

В момента Пеевски се опитва да демонстрира, че може да събори правителството. Въпросът е ще позволим ли това, посочи Христо Иванов.

“Нашите избиратели са ни дали мандат за определени резултати, България да излезе от политическата криза.

Дали ще са доволни какви компромиси сме правили, защото сме правили компромиси, те ще се произнесат на избори, когато те дойдат”, обясни той и изтъкна необходимостта от яснота как ще се вземат ключови решения занапред.

Има определена политическа цена, за да го има това правителство, затова на ГЕРБ сме предложили определена механика как да се формират мнозинства, отбеляза още Христо Иванов.

“Ние предлагаме безпрецедентно амбициозен процес на проверки, включване на граждански организации и структури в процеса на номинации, така че да се гарантира максимална конкуренция на входа на процедурата”, каза той относно избора на кандидати за регулаторите.

“Едва накрая на всички тези проверки предвиждаме това, което не може да не се случи в едно мнозинство – решение за кого ще гласуваме.

Предвиждаме възможност за вето, с аргументи, които не са свързани с “този е мой, този е твой”. Ако не можем да се съгласим, не избираме никого.”

“Няма делкане”, уточни той. По думите му, “има споделяне на политическа отговорност”.

На въпрос дали е поставян въпросът за Андрей Янкулов да заеме позицията на главен прокурор, както твърди Делян Пеевски,

Иванов отговори:

“Ние, ПП-ДБ сме обсъждали различни кандидатури за различните постове, които се излъчват от Народното събрание. Името на Андрей Янкулов е фигурирало в тези обсъждания на различни етапи. Това изобщо не е било в режим на някакви пазарлъци.”

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts