| | | |

Мария Габриел пристигна на официално посещение в Йордания

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел пристигна в Хашемитско кралство Йордания на официално посещение, където ще проведе разговори с висши държавни икономически представители, предава БТА.

Причината за визитата й е търсенето на нови възможности за подобряване на двустранните отношения, основани на споделени интереси и ценности.

Последното посещение на български външен министър в Йордания е било през 2018 година. В рамките на тази визита, Габриел ще бъде приета на аудиенция от крал Абдула II в неделя.

Очаква се тя да посети и бизнес парк “Крал Хюсеин”, който е иновационен комплекс с мрежа за данни, комуникации и инфраструктура.

България и Йордания поддържат дипломатически отношения от 60 години.

Фокусът на срещата е върху сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната, с акцент върху борбата с тероризма и радикализацията.

През тази година България планира да бъде домакин на среща на върха в рамките на “Процеса Акаба”, който цели засилване на сътрудничеството и координацията в борбата с тероризма.

Йордания е сред традиционните търговски партньори на България в региона на Близкия изток и Северна Африка. Двата държави поддържат търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество от 1960 година.

Йордания е важен партньор както за Европейския съюз, така и за НАТО.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts