| | | |

ЕКСПЕРТИ: Чакат ни два сценария след вота. ПП-ДБ не са се усетили, че…

“Един външен министър на България не може да промени политиката на държавата. По-скоро проблемът е, че има много малко добри дипломатически кадри, които могат да заемат този пост.

За съжаление повечето са минали през политиката и са близки или до ГЕРБ, или до ДПС, СДС, БСП и т.н. Има много дипломати, но за да имат голяма кариера, са били подкрепяни от политическа сила в даден период от живота си”.

Това заяви в ефира на Нова тв политическият пиар Нидал Алгафари. Той бе в студиото с медийният експерт доц. Георги Лозанов.

“България не е много голяма държава, нямаме кошница от 100-на имена за външни министри. Както и да въртим, имаме малко хора.

Много трудно е външен министър да промени обаче политиката на държавата. Цялата ситуация се преекспонира и се направи скандална”, смята той.

“Важното е дали има реален риск дали този кабинет ще се опита да влияе геополитически. Трябва да се види дали е възможно България да стои с друг глас, иначе този целият шум около външният министър е излишен. Самият шум е някакъв вид превенция. Той е между старото евроатлантическо мнозинство и президентът Радев”, смята пък Лозанов.

“Големият проблем е голямото говорене. С него се прави предизборна кампания. Какво лошо има президентът да говори с партиите и да има в кабинета кадри от всякъде. Кабинетът Главчев е политически балансиран”, изрази мнение Алгафари.

“Промените в Конституцията имаха една основна цел и тя бе да разтоварят от власт Румен Радев.

Имаше впечатление, че той със служебните си кабинети се опитва да влияе на геополитиката на България. Сега виждаме кабинет на ГЕРБ и няма нужда от лицемерие. Конституционните промени направиха така, че това да е възможно“, категоричен е доцентът.

Според Алгафари ПП-ДБ не са се усетили, че с промените в Конституцията може да дадат властта в ръцете на ГЕРБ. По думите му няма да сме свидетели на големи золуми.

“Ще има на места купени гласове или корпоративен вот, но има достатъчно партии, които ще следят ситуацията и никой няма да си позволи груби нарушения”, категоричен е пиарът.

Лозанов е категоричен, че за изборите са важни трима души – премиер, вътрешен министър и министър на електронното управление.

“Техните имена минаха, спорът там приключи. Разговорът за другите министри е начин да се преглътне и забрави същинският дебат, който бе около тази тройка. Вижте как вече не се говори за Калин Стоянов”.

Алгафари обаче е на мнение, че подобна стратегия няма.

“Бивш кадър на ГЕРБ от къде да вземе кадри според вас? Ако беше кадър на ПП, от къде щеше да вземе?”, запита той.

Според него всички са доволни от това, което ще получат на изборите.

“ПП-ДБ са обект на силна атака след разпадането на сглобката, за да може да изпаднат като партньор за следващо управление за сметка на ИТН примерно. В момента тече тежка битка за власт и това е акцентът, дали ПП-ДБ ще управляват”, смята Лозанов.

На въпрос какви са сценариите пред страната ни пред изборите Алгафари отговори:

Ще има преговори и всички ще говорят помежду си, но ще имат друга сила. Ако ГЕРБ направят резултат около 80 депутати, ако ДПС имат 40 души и, ако има едни ИТН с 20 гласа, това ще бъде един вид разговор, който ГЕРБ може да води с ПП-ДБ ала “можем с вас, можем и без вас”.

Може да се направи и правителство с ДПС в тази ситуация”, смята той.

“Пеевски е готов, както и партията зад него, да спомогнат за добруването на хората. Важно е да има правителство. Това в момента е да са с ГЕРБ, можеше и да са с ПП-ДБ, ако имаха повече подкрепа. Целта на ДПС е да балансира и да има стабилност”, категоричен е Алгафари.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts