| | | |

Баневи проговориха за Нотариуса и Пепи Еврото

“Никак не е лесно, защото, начина по който се водеха тези дела, бяха свръхпублични. Още когато ни върнаха от Франция, бяхме осъдени. Делото е на ниво разпит на свидетели от 6 години.

Това заявиха в “Тази събота и неделя” Евгения и Николай Баневи.

Това не са дела, заведени, за да се търси краен резултат, а за да се упражнява натиск. Мартин Нотариуса и Пепи Еврото не ги познаваме.

Баневи бяха задържани на летището във френския град Ница в края на октомври 2018 г. По-късно бяха екстрадирани с решение на съдът там, като арестът им продължи и в България. Мярката на Евгения Банева бе променена след няколко месеца, но Николай прекара в ареста около две години.

Според Николай изнудването за пари и имоти е започнало още във Франция, като Евгения допълни:

Имаше предложение до съпруга ми от адвокат да прехвърли ваканционно селище, за да се подсигури, че няма да бъдем задържани, когато се върнем в България”.

През 2021 г. те осъдиха България в Европейския съд за правата на човека след изказвания на бившия главен прокурор Иван Гешев и наблюдаващата делото Мария Дойчева.

Когато започнаха интервютата на Илия Златанов, като в едно от тях той казва:

“Пепи еврото на два Джак Даниелса разправяше кой е праскал и как е съсипал Баневи”, това заявиха в сутрешния блок bTV Евгения и Николай Банев.

Според Николай изнудването за пари и имоти е започнало още във Франция, като Евгения допълни: Имаше предложение до съпруга ми от адвокат да прехвърли ваканционно селище, за да се подсигури, че няма да бъдем задържани, когато се върнем в България”.

“Имаше и други предложения, разполагам и с документи, а съм и сезирала прокуратурата. Вече бях извън ареста и спечелихме дело за наследственото отнемане на “Каваци” от 2017 г., когато се свързаха с нас адвокатите на Димитър Спасов – адвокат Петър Петров,

да се откажа от всички дела, които сме спечелили по отношение на къмпинг “Каваци” и други, и да призная, че съм получила 1,5 млн., иначе ще ме върнат в Сливенския затвор“, разказа Евгения.

“Познаваме се със семейство Арабаджиеви, поддържаме контакти с тях. Полимерия беше от клас А инвеститор. Бяхме направили чудовищни инвестиции.

Неслучайно писмото ми до Борисов тогава предизвика такъв обществен отклик. Обществеността разбра, че не лошите Баневи са го фалирали, а държавата”, категоричен е Николай Банев.

“Ние имаме достатъчно развиващи се бизнеси. Върнахме се в къмпинг “Каваци”, къмпинг “Русалка” функционира. Нашият бизнес не е само в България.

В момента нямаме каквито и да е търговски отношения с Русия, нашите партньори са опозиционери на Путин, пацифисти са, не могат да повярват, че Русия води война в Украйна. Ние също сме против тези действия”, заявиха те.

Спрямо това на кого и за какво Банев е звънял от затвора, той коментира:

“Обаждах се на когото трябва, включително на лобисти в Русия. Не знам дали си спомняте, нашите деца бяха на летището (при ареста от 2018 г.), ако нямаше приятел наблизо по случайност, щяха да ги дадат на социалните”.

“Звъняхме главно на руснаците заради децата, много приятели от чужбина ми звъняха, за да вземат децата при тях”, добави Евгения.

Баневи не смятат, че случаят им ще се разплете, а спрямо съдебната реформа Евгения посочи:

“Това е едно твърде дълго и сложно дело, няма как да стане от днес за утре, тя започна с усилията на Христо Иванов и доста добри правозащитни организации”.

Според нея реформата ще стане “много бавно”, но “ще вървят нещата”. “Все още сме по-близо до Путинова Русия, отколкото до Франция на Макрон”, допълни Евгения.

Според съпруга ѝ “за да забързате съдебната реформа – разкрийте имотното състояние на магистратите”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts