| | | |

Фермери се сблъскаха с полицията в Брюксел ВИДЕО

Разгневени фермери влязоха в сблъсъци с полицията в Брюксел, напръскаха служители с течен тор и подпалиха купчини гуми, съобщават световните медии.

Протестът е организиран от големи земеделски федерации от Южна Белгия и съвпада със срещата на европейските министри на земеделието, уточнява The Brussels Times.

Фермерите подредиха десетки трактори по главните пътища, водещи към европейския квартал на града, блокирайки движението и обществения транспорт.

Брюкселската полиция съобщи, че 900 трактора са влезли в белгийската столица, като много от тях са се насочили към сградата на Европейския съвет.

Димът се носеше във въздуха близо до мястото, където полицията използва водни оръдия, за да защити централата на ЕС зад бетонни бариери и бодлива тел, пише Асошиейтед прес.

снимка: Кадър

Няколко трактора си пробиха път през едната бариера.

В началото на месеца подобна демонстрация прерасна в насилие, тъй като фермери подпалиха бали сено и хвърляха яйца и петарди по полицията близо до среща на върха на лидерите на ЕС, пише и френския всекидневник Льо Монд.

Гневът на фермерите дойде на фона на среща на земеделските министри от цяла Европа, които се събраха, за да намерят начини да отговорят на опасенията им. Районът около срещата беше отцепен, допълва Ройтерс.

От другата страна на бариерите в Брюксел министрите искаха да покажат, че слушат.

Председателството на ЕС, което в момента се поема от Белгия, призна, че опасенията на фермерите включват тежестта на спазването на политиките за околната среда, спада в помощта от системата за селскостопански субсидии на блока и въздействието на атаките на Русия върху доставките на зърно в Украйна.

„Чуваме ясно техните оплаквания“, каза Дейвид Кларинвал, министър на земеделието на Белгия. Все пак ги призова да се въздържат от насилие.

„Можем да разберем трудностите им, но агресията никога не е била източник на решения”, пише още Льо Монд.

Фермери блокираха в понеделник граничен пункт между Полша и Германия и се събраха в Мадрид, за да поискат действия срещу евтините цени в супермаркетите и това, което според тях е нелоялна конкуренция от чужбина, включително Украйна.

В Мадрид фермерите от цяла Испания надуваха свирки, звъняха със звънци и биеха барабани, призовавайки ЕС да намали бюрокрацията и да отмени някои промени в своята Обща селскостопанска политика (ОСП).

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts